Četvrtak, 10 Svibanj 2018 14:54

Raznolik program za Međunarodni dan muzeja

„Novi pristupi, nova publika“ moto je ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja koji će se održati 18. svibnja, no nije to sve. Gradski muzej Požega za ovu je godinu pripremio raznolik program koji počinje već 13. svibnja izletom pod nazivom “Beremo biljku lazarkinju”, a na sam Dan muzeja, 18. svibnja pripremljen je niz zanimljivih zbivanja među kojima s izdvaja projekcija filma “Tko pjeva zlo ne misli”.

U nedjelju 13. svibnja u suradnji Hrvatskim planinarskim društvom Gojzerica te Veleučilištem u Požegi organiziran je izlet pod nazivom “Beremo biljku lazarkinju”.

- Polazak je ispred Gradskog muzeja, okupljanje od 8,30, a u 9,00 polazak automobilima u šumu kod Brestovca gdje ćemo brati lazarkinju. Bit će to ugodno i korisno opuštanje u prirodi, a bit će prilike za roštiljanje i zabavu. Lazarkinja je šumska biljka koja raste uz vodene tokove, izrazito je aromatična i ima određena ljekovita svojstva. Vinu daje posebnu aromu. - rekao je ispred HPD Gojzerica Ivica Šnajder.

Lazarkinja će biti dio programa koji je pripremljen 18. svibnja na sam Dan muzeja. Uz radionicu spravljanja majskog vina, održat će se i projekcija filma “Tko pjeva zlo ne misli” povodom 100 rođendana Požežanke glumice Mie Oremović, najavila je ravnateljica Maja Žebčević Matić.

- Za majsko vino čiji je lazarkinja neizostavni sastojak, stari recept koji smo pronašli u kuharici obitelji Kraljević i uvrstili u Muzej u loncu, potrebno je dobro vino. Vino nam daje Veleučilište u Požegi koje će se posebno predstaviti na sam Dan muzeja 18. svibnja kao i Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica. Pripremili smo i radionicu majskog vina koja će se održati ispred muzeja 18. svibnja od 20,00 sati gdje ćemo naučiti pripremati to vino. U 21,00 sat na zelenom otoku kod Kužnog pila zatvorit ćemo promet i napraviti malo improvizirano kino u kojem ćemo prikazati film “Tko pjeva zlo ne misli”, zahvaljujući Croatia filmu d.o.o. koji su besplatno ustupili film, a slavimo 100. rođendan naše Požežanke glumice Mie Oremović koja u tom filmu ima jednu od glavnih uloga. – najavila je ravnateljica.

Tijekom dana muzej će biti otvoren od 10,00 sati s brojnim radionicama za djecu i s besplatnim vodstvom kroz izložbu “Kad bi drveće hodalo”.