Petak, 27 Travanj 2018 13:34

In memoriam Tomislav Čmelar (1956. - 2018.)

Nakon duge bolesti dana 26. travnja u 62. godini preminuo je Tomislav Čmelar, zaposlenik Gradskog kazališta Požega.

Tomislav Čmelar rođen je 21. listopada 1956.godine. Nakon završene osnovne škole i Gimnazije u Požegi završava poslijediplomski studij pedagoškog praktikuma, a visoku stručnu spremu stječe na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, dodiplomirajući razrednu nastavu i likovnu kulturu, a potom stječe i status dramskog pedagoga. Nakon što je radio u nekoliko osnovnih škola na području Požeške kotline, Tomislav Čmelar zapošljava se u Gradskom kazalištu Požega na mjestu ravnatelja, a od 2013. godine obavlja funkciju voditelja dramskih studija Gradskog kazališta Požega. Tomislav Čmelar bio je prisutan u kulturnom životu Požeštine od 1980. godine kao individualac, nezavisni umjetnik, pokretač brojnih projekata poput dramske družine "Bizončica Marica", rad s požeškim srednjoškolcima, glumcima-amaterima.

Teško je nabrojiti sve one kazališne predstave osmišljene pod vodstvom Tomislava Čmelara, ali zasigurno da će najdublji trag u kazališnom životu Požege ostaviti njegov pedagoški rad s mladima. Upravo zahvaljujući Tomislavu Čmelaru Požega se danas može pohvaliti kao rijetko koji grad s tolikim brojem profesionalnih glumaca koji su prošli dramske studije pod njegovim vodstvom. U kulturnom životu ove sredine ostat će nakon smrti Tomislava Čmelara jedna velika praznina.

Pogreb Tomislava Čmelara bit će u subotu 28. travnja u 14 sati na Groblju sv. Ilije, dok će komemoracija biti održana istog dana u prostoru Gradskog kazališta Požega s početkom u 15,45 sati.