Utorak, 17 Travanj 2018 18:24

Kad bi drveće hodalo - izložba Hrvatskog školskog muzeja od petka u Požegi

Izložba „Kad bi drveće hodalo. Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju“ naziv je izložbe koju će požeška publika moći pogledati od ovoga petka, 20. travnja u Gradskom muzeju. Izložba prvi put prezentira široj javnosti sačuvanu književnikovu ostavštinu, dokumente, rukopise, korespondenciju, fotografije donirane Hrvatskom školskom muzeju 2012. godine ljubaznošću gospođe Olge Vitez Babić, kćeri Grigora Viteza. Više o samoj izložbi ispričala je njezina autorica, muzejska savjetnica i arhivistica Sonja Gaćina Škalamera.

- Izložba kroz 11 glavnih tematsko – kronoloških cjelina priča biografiju Grigora Viteza. Nastojali smo kroz izabrane pjesme koje su autobiografskog karaktera, ispričati tu lirsku biografiju Grigora Viteza, a posebno je dojmljiva cjelina „susret modrog i zelenog“ koja kroz jedan vizualni dojam dočarava drveće, šumu, prirodu koja je bila glavna inspiracija pjesniku. Ona osim što sadrži niz interaktivnih sadržaja, dobro je polazište za održavanje likovnih, dramskih, literarnih susreta. – pojasnila je autorica.

- Kao i većini muzeja, želja nam je da budemo mjesto susreta i međusobne komunikacije, a ova izložba je dobar povod da se vratimo svijetu poezije i sjetimo se vremena u kojem je živio Vitez. – dodala je.

Izložba je nastala povodom 105. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Grigora Viteza. Tijekom desetogodišnjega intenzivnog pisanja za djecu, od 1956. do 1966., Grigor Vitez objavio je ukupno sedam zbirki poezije za djecu, za koje je dobio i nagrade i priznanja: Prepelica (1956.), Sto vukova (1957., Nagrada “Svjetlosti”), Kad bi drveće hodalo (1959., Nagrada grada Zagreba i “Mladosti”), Jednog jutra u gaju (1960.), Iza brda plava (1961.), Hvatajte lopova (1964.), Gdje priče rastu (1965.). Posthumno je objavljena pripremljena zbirka Igra se nastavlja (1967.).

Otvorenje izložbe koje će se održati u petak 20. travnja u 19 sati upotpunit će “Kazalište prijatelj” Hrvoja Zalara i Maje Đurinović iz Zagreba koji će ispred muzeja izvesti predstavu “Igra se nastavlja!”, na temu svevremenskih stihova – Grigora Viteza.