Srijeda, 11 Travanj 2018 10:58

Najavljen Okrugli stol na temu Školski kurikul i istraživanje zavičajnih izvrsnika na primjeru Antuna Kanižlića

Školski kurikul i istraživanje zavičajnih izvrsnika na primjeru Antuna Kanižlića tema je Okruglog stola koji će se u organizaciji Grada Požege i OŠ Antuna Kanižlića održati u četvrtak 12. travnja u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi, s početkom u 18 sati. Skup ima za cilj prikupiti ideje iz drugih i drugačijih dijelova naše domovine o valorizaciji slavnih zavičajnika u školama, znanstvenom i gospodarskom životu lokalne zajednice, kako bismo njihovu vrijednost i značaj prenijeli na mlade, u svrhu jačanja njihovih spoznaja, lokalpatriotizma i samopouzdanja potrebnih u borbi protiv sve snažnije emigracije i depopulacije.

- Zadovoljstvo mi je ispred Grada Požege najaviti svojevrsno Učiteljsko vijeće i stručni skup s temom našeg plemenitog zavičajnika Antuna Kanižlića. Planiran je prigodom 240. obljetnice smrti isusovca i književnika, čovjeka koji je pokrenuo prosvjetiteljski rad u našem kraju i pozicionirao Požegu kao kulturno središte Slavonije, ali i šire. Očekujemo dolazak učitelja i profesora sa svih naših škola, ali isto tako pozivamo i požešku javnost da se dođe upoznati s nečim što bi nam trebalo biti blisko, ali nažalost nije. Prečesto ne poznajemo vrijednosti naše kulture, naših zavičajnika, a ovo je dobar način da se toga prisjetimo. – poručio je Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika.

U organizaciju ovoga hvalevrijednog stručnog skupa uključili su se i nastavnici i profesori sa svih požeških osnovnih škola, a na poziv su se odazvali gosti predavači: Ankica Mlinarić, dipl. teolog iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Podružnica Osijek, Kristina Rupert, profesorica povijesti iz Povijesnog društva Požega, Dragutin Pasarić, profesor povijesti te Lahorka Plejić Poje, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Moderator Okruglog stola je Klaudija Gašpar, profesorica povijesti i filozofije, u suradnji s Miroslavom Paulićem, profesorom hrvatskog jezika i književnosti.

- Imamo ugledne goste iz akademske zajednice, ali i iz našeg grada i šire, koji će nam pomoći da otvorimo temu o zavičajnicima. Ne želimo da ovaj skup bude samo teoretski, već želimo okupiti sve osnovne, ali i srednje škole, te uz poticaj Grada Požege, pokušati potaknuti među našim učenicima, a onda i sugrađanima, lokalpatriotizam, da shvate koliko je naša Požega lijepa i vrijedna, koliko ima znamenitih ljudi koji su iza sebe nešto ostavili i nisu se stidjeli vratiti iz „bijelog svijeta“ kući i doprinijeti razvoju svoga kraja. – rekla je prof. Klaudija Gašpar.