Ponedjeljak, 09 Travanj 2018 13:51

U Trogiru održan Kongres savjeta mladih RH

U Trogiru je proteklog vikenda održan Kongres savjeta mladih Republike Hrvatske na kojemu su sudjelovali predstavnici 30-ak savjeta mladih iz cijele Hrvatske, dok su požeški predstavljali predsjednik Ivan Svjetličić – inače glavni tajnik Koordinacije Savjeta mladih RH, Dalibor Vranić i Daniel Majer. Uz Savjet mladih Grada Požege, Kongresu su prisustvovali i predstavnici Savjeta mladih Požeško-slavonske županije, Dario Ivković i Matej Babić.

U sklopu Kongresa održana je panel rasprava na temu “DEMOGRAFSKA KRIZA - izazov za Hrvatsku i prepreka gospodarskom rastu” u kojoj su sudjelovali dr.sc. Stjepan Šterc, vodeći hrvatski demograf, Jelena Miljenović (World Youth Alliance Hrvatska) i Martin Mladen Pauk (nezavisni vijećnik u Gradu Splitu). Od sedam iseljeničkih valova koji su se dogodili u RH u posljednjih 120 godina ovaj je najgori, jer odlaze cijele (mlade) obitelji. Jedino rješenje je racionalnije trošenje proračunskog novca i preusmjeravanje u porodiljine naknade i porezno rasterećenje mladih i to u ruralnim područjima potpuno rasterećenje.

Održan je i sastanak Koordinacije te radionice o budućnosti rada Koordinacije.

Jasna je poruka koja je odaslana iz Trogira, mladi imaju puno toga za dati svojoj sredini i domovini. Puni elana, spremni su se još više uključiti u društveni i politički život!