Petak, 06 Travanj 2018 08:34

Predstavljena posljednja knjiga msgr.dr. Mile Bogovića

U organizaciji Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ i Matice hrvatske u Požegi je sinoć predstavljena knjiga msgr.dr. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa u miru. Knjigu je krajem prošle godine objavila izdavačka kuća ALFA iz Zagreba, a naslovljena je „Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti“. Knjigu su uz autora predstavili prof.dr.sc. Ante Bežen, priređivač ovog izdanja i urednik Božidar Petrač, dok je moderator predstavljanja bio prof. Tomislav Radonić. U ime organizatora obratio se prof.dr.sc. Josip Fajdić, zahvalivši msgr.dr. Mili Bogoviću što je odabrao upravo Požegu za svoje prvo predstavljanje, za koje će zagrebačka publika morati pričekati do večeras.

Knjiga predstavlja zbirku znanstvenih članaka koje povezuje tema katolicizma i pravoslavlja na našim prostorima.

- Biskup se nikada nije htio odreći svojih razmišljanja o hrvatskoj suvremenoj stvarnosti, nije izbjegavao angažirati se za istinu i svjedočiti duhu našega vremena, pokorno, iskreno i nestranački. Njegov proročki govor o aktualnim društvenim pitanjima, o ranama prošlosti, lutanjima u sadašnjosti i neizvjesnoj budućnosti opstanka naroda i države, gotovo je uvijek nailazio na neka osporavanja, ali jednostavnost s kojom je u medijima nastupao nije mogla obične ljudi, upravo zbog njegove vjerodostojnosti, ostaviti ravnodušnim. – rekao je urednik knjige Božidar Petrač.

Knjiga „Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti“ isprepliće prošlost i sadašnjost, odnosno suvremenim se događajima ukazuje na njihove korijene u prošlosti. Iako je riječ o vjerskim zajednicama, pravoslavcima i katolicima, knjiga pokazuje da odnose pravoslavaca i katolika na našem području ne opterećuju toliko vjerska pitanja i vjernička praksa, koliko nacionalna i državna pitanja.

- Moja doktorska disertacija bila je posvećena odnosima s pravoslavljem (u Dalmaciji) i tim sam se pitanjem cijeli život bavio. U vrijeme Domovinskoga rata sudjelovao sam na mnogim znanstvenim i drugim skupovima koji su tu temu obrađivali. Pratio sam i najnovija događanja i pisao osvrte na njih. Sadržaj knjige zorno je prikazan likovnim rješenjem na koricama. Tu su dvije crkve jedna kraj druge: Crkva hrvatskih mučenika na Udbini i sv. Sava u Beogradu. One su dovršene gotovo u isto vrijeme. Pred CHM nalazi se kip pape Ivana Pavla II. s križem u ruci, a pred crkvom sv. Save je Karađorđe s mačem u ruci. To da je država i državni interes pred Crkvom, govori i o tome kako SPC shvaća svoju ulogu. - rekao je autor knjige msgr.dr. Mile Bogović.

Knjiga će danas, 6.travnja u18 sati biti predstavljena u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.