Utorak, 20 Ožujak 2018 12:41

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade u Požegi - I riječ i pokret i ples i zvuk važni su na daskama koje život znače!

Zahvaljujući UO Plesna radionica Ilijane Lončar, Požega se danas nalazi među brojnim gradovima koji prigodnim programom obilježavaju Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Naime, u sklopu dugogodišnjeg projekta Plesne radionice “Svi na plesnu predstavu” čiji je cilj senzibilizirati javnost na umjetnički oblik plesa kao ravnopravne kazališne djelatnosti, u Gradskom kazalištu Požega danas je gostovala predstava “Tri skockana praščića” Plesnog centra Tala i GK Trešnja.

Predstava “Tri skockana praščića” igrala je za niže razrede požeških osnovnih škola i vrtiće, a klinci i klinceze imali su priliku poznatu priču, ovaj put ispričanu i riječu i pokretom, pratiti na samoj kazališnoj sceni. Osjetili su tako i sami “daske koje život znače”, o kojima govori i hrvatska poruka za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Autor poruke je hrvatski romanopisac, dramski pisac i scenarist Zoran Pongrašić, a poruka kaže:

- Draga djeco i mladi, jednom davno prva su kazališta imala pozornice izgrađene od kamena. Tek puno puno kasnije kazališne su se pozornice počele izrađivati od drveta. Točnije, od dasaka. A onda se pojavio i onaj čuveni slogan koji kazalište opisuje kao „daske koje život znače“. To je, ako mene pitate, živa istina. E pa, draga djeco i mladi, zato svakako otiđite u kazalište. Možda ćete baš tamo pronaći dasku koja vama fali.

Poruku je pročitala voditeljica Plesne radionice Ilijana Lončar pozivajući mladu kazališnu publiku da uživaju u predstavi na sceni, ali i svim budućim kazališnim zbivanjima.

Izvor: Slavonski.hr