Petak, 16 Ožujak 2018 07:15

Otvorena izložba fotografija Dušana Mirkovića

U Galeriji Ciraki sinoć je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Na prozoru“, najpoznatijeg požeškog fotoreportera, često nazivanog dobrim duhom grada, Dušana Mirkovića. Riječ je o izložbi reportažnih fotografija nastalih u posljednjih 15 godina na području Požeštine koje u središtu pozornosti imaju neobičan život prozorskog okna.

Dušan, Duško, za prijatelje Dule, rođeni je Požežanin. Po zanimanju je ekonomist, ali se tom strukom nikada nije bavio. Cijeli radni vijek provodi u novinarstvu te je i danas, gotovo četrdeset godina kasnije, slobodni novinar i fotoreporter koji živi od fotografije. Njegovi portreti nisu opterećeni starosnom dobi ili socijalnim statusom, oni su, kao i njihov autor, puni mladenačkog duha i neumornog poleta.

- Sve je zanat, sve se može naučiti, no ipak treba postojati jedna genetska predispozicija, mora se to voljeti i željeti. Fotografija ima dvije dimenzije - visinu i širinu, nedostaje treća, a to je dubina. O samom fotografu ovisi kako će taj nedostatak treće dimenzije riješiti - svojim znanjem i instinktom za kompoziciju, svojim osjećajem da će baš to i tako biti dobra fotografija. Prava reportažna fotografija je “teška”, ponekad i ja znam napraviti tisuću osrednjih kako bih pronašao dvije, tri za koje ću sam reći – dobre su, one govore. I ovdje sam izabrao one koje – govore. – poručio je Dule.

Mirković je sa svojim fotoaparatom sveprisutan, on zaustavlja vrijeme i dijeli ga sa svima. Njegova dokumentarna fotografija zabilježila je doista sve što je trebalo zabilježiti zaustavljanjem trenutka u objektivu. Ali osim svoga sadržaja, ono što njegove fotografije razlikuje od većine drugih je da njegova fotografija nemalo istoga trena kada je i snimljena prestaje biti njegova. On je dijeli s nama, tako da i sami postajemo dio snimljenog događaja. I tako njegova fotografija postaje svojevrsna dodatna društvena kategorija.

Izložbu “Na prozoru” otvorio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je naglasio kako otvara izložbu poznatog fotoreportera, ali i svog dragog prijatelja, koji je Požegu na jedinstven i prepoznatljiv način ovjekovječio za sadašnjost i budućnost. Izložba je, očekivano, pobudila interes kod široke požeške javnosti, a bit će postavljena do 6. travnja 2018. godine.

Foto: Slavonski.hr