Utorak, 13 Ožujak 2018 09:05

Godišnjica smrti kardinala Franje Kuharića u Požegi

U nedjelju, 11. ožujka misno slavlje na šesnaestu obljetnicu smrti kardinala Franje Kuharića u požeškoj Katedrali predvodio je biskup Antun Škvorčević. Ujedno se spomenuo pete obljetnice izbora pape Franje u službu Petrova nasljednika koja se navršava 13. ožujka. Na početku slavlja biskup je podsjetio nazočne da se ova nedjelja naziva „Dominica Laetare“- „Veseli se“, kojom nam Crkva usred korizme doziva u svijest da je u stanje naše ljudske prolaznosti, muke i smrti po Isusovu križu ušla moć Bože ljubavi i promijenila ga, što je trajan razlog veselja.

Podsjetivši da je na današnji dan prije šesnaest godina preminuo zagrebački nadbiskup u miru kardinal Franjo Kuharić, čovjek duboke vjere i iskrene ljubavi prema Crkvi i Domovini, koji je volio i grad Požegu, čiji je bio počasni građanin, biskup je pozvao nazočne da njegovu plemenitu dušu povjere Bogu. Prisjetio se kako mu je on kao prvom požeškom biskupu 1997. godine predao biskupski štap, i time povjerio da se u ovom dijelu nekadašnje Zagrebačke nadbiskupije po odluci pape Ivana Pavla II. u novoj Požeškoj biskupiji nastavi Isusovo djelo spasenja, izrazivši uvjerenje da nas on iz vječnosti prati na tom putu. Također je podsjetio nazočne da je Grad Požega izabrao 12. ožujka za Dan Grada, jer su toga dana 1688. godine, kad se po starom kalendaru slavio spomendan sv. Grgura, oslobođeni od osmanlijske vladavine Požega i Slavonija. Nazočnom gradonačelniku Darku Puljašiću sa suradnicima čestitao je Dan Grada, poželjevši da se što uspješnije trudi oko općeg dobra svih građana, zahvalivši mu što u ta nastojanja uključuje i Požešku biskupiju. Povjerio je Bogu sve preminule građane Požege, napose svećenike i hrvatske branitelje. Pozvao je sudionike slavlja da se svojom molitvom pridruže brojnim mladima koji danas završavaju jučer započeti dvadeseti Biskupijski križni put od Lipovljana do Daruvara.

Na svršetku misnog slavlja biskup je poželio nazočnima da u njima sve snažnije raste ono što je Božje i da po njima raste i grad Požega i naša domovina Hrvatska, te je na sve njih, a napose na vodstvo Grada zazvao Božji blagoslov.

Izvor: Požeška biskupija