Nedjelja, 11 Ožujak 2018 12:44

Noćne izložbe - Požar(t) u Ledari

Udruga Požart povodom Dana grada Požege pripremila je bogat program izložbi slika, skulptura, instalacija i kratkih svirki u prostoru Ledare. Sinoćnja izložba bila je prva u nizu noćnih izložbi koje će trajati do kraja ožujka, svakoga petka i subote navečer.

- Ideja za izložbu „Požar(t) u Ledari“ je nastala sasvim slučajno nakon što je naša Udruga pozvana na sastanak u Grad Požegu kada se osmišljavao program za Dan grada. Budući da su svi ostali programi po danu, u gradu ili na brdima, mi smo osmislili programe za mlade koji će se odvijati po noći. Znači svakog vikenda od 20 do 24 sata možete doći u Ledaru, stari Point iza Grabrika, gdje će vas dočekati naša izložba i žive svirke. Strani turisti traže upravo ovakve sadržaje. – poručila je Snježana Mekić Delić, predsjednika Udruge Požart.

Popis sudionika ove neobične izložbe je raznolik pa su tako svojih ruku djelo izložili Snježana Mekić Delić, Mira Wittenberg, Tatjana Kostanjević, Dina Brozović, Danijela Žilić, Ana Marić, Marta Gašparić, Maja Smoljanović, Maja Milaković, Ivana Lovrić, Domagoj Krip, Dario Šipoš, Marko Soldo, Dragan Matičević, Branislav Stojaković, Robert Radman, Borna Carević, Mislav Majić i Marko Raguž.

Uz brojne sugrađane, njihove namjere podržao je svojim dolaskom i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

- Kultura je bit i duša Požege. Sve vas pozivam da zajednički pokažemo Požežanima, ali i ostalima, da za nas još uvijek ima nade, da je Požega urbano središte koje može ponuditi brojne raznolike sadržaje. Vaša Udruga ima važno mjesto u kulturnoj i turističkoj ponudi Grada Požege i za sve vaše potrebe bit ćemo na raspolaganju. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Udruga Požart uselila je u Ledaru u prosincu 2017. godine, nakon brojnih preseljenja i traženja adekvatnog prostora, a namjera im je prostor pretvoriti u Art klub, da kroz izložbe, koncerte, predavanja i projekcije otvore Ledaru za javnost. Cilj je Požežanima i njihovim gostima pokazati da je suvremena i urbana umjetnička scena u Požegi još živa, kreativna, kritična i željna interakcije s građanima. Požart je nastao 2010. g. Pijačkom izložbom. Šest godina kao neformalna grupa promiče mlade stvaraoce, većinom studente umjetničkih akademija, ali i afirmirane, neafirmirane i alternativne umjetnike koji stvaraju u duhu vremena, istraživački, kritički, impulzivno i iskreno. Cilj im je pomicanje umjetnosti kao identiteta grada i identiteta pojedinca, Požege kao grada mladih i urbane kulture. Požart je složenica nastala od riječi Požega i Art, a nosi u sebi požar, kao i Požega.