Subota, 10 Ožujak 2018 13:46

Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala ročnicima u požeškoj vojarni

U požeškoj vojarni je danas 21. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju dao svečanu prisegu pred predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, ujedno i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga Republike Hrvatske. Uz čestitke im je pored ostalog poručila:

- Današnjom prisegom postajete dio jedne velike domovinske obitelji, Hrvatske vojske. S ponosom me ispunjava pogled na mlade ljude poput vas koji su spremni posvetiti dio svojeg života, rada i napora služenju Domovini. Takva požrtvovnost i spremnost stavljanja svih svojih sposobnosti na raspolaganje hrvatskoj državi bio je temelj njezina nastanka i opstanka, a isto tako je zalog i preduvjet njezina budućeg razvoja. Ne samo u vojnoj službi, nego u svim segmentima društva potreban nam je nesebičan rad i zalaganje za opće i veće dobro. Zbog toga, uvijek iznova, ovakve prigode u meni bude vjeru da s pravom samouvjereno gledam u budućnost naše domovine. – rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

Na obuci dragovoljnog vojnog osposobljavanja trenutačno se nalazi 325 ročnika, od toga 46 žena, a svečanu prisegu polaže 323 ročnika. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, prijavilo se 19 220 kandidata, od čega 2691 žena, a u 20 naraštaja dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6993 ročnika, od čega 801 ročnica. Obuka u Središtu za temeljnu vojnu obuku traje osam tjedana, u tri faze različite po svom sadržaju, od prilagodbe, podizanja spremnosti, vojno-stručne obuke do pripremnih gađanja i pojedinačnih zadaća u borbenim uvjetima.

Kao i uvijek do sada, na svečanosti su bili članovi obitelji ročnika i njihovi mnogobrojni prijatelji, a svečanost je završila zajedničkim objedom s vojničkim grahom.