Petak, 09 Ožujak 2018 13:15

Položena svečana prisega "Gradske straže Požega"

Nakon što je u prosincu prošle godine predstavljana nova požeška udruga – Hrvatsko povijesno društvo “Požežani“, danas je na Trgu Sv. Trojstva predstavljena i njihova povijesna postrojba – „Gradska straža Požega“. U prisutnosti gradonačelnika Grada Požege Darka Puljašića, njegovih zamjenika, požeško – slavonskog župana, zapovjednika Vojarne 123. brigade, predstavnika policije, vatrogasnih zajednica i društava, Gradskom glazbom i povijesnom postrojbom „Trenkovi panduri“ te pred mnogobrojnim okupljenim građanima izvršena je svečana prisega nove Gradske straže.

- Prisežem domovini Hrvatskoj, voljenom gradu Požegi i gradonačelniku. Prisežem svojom čašću da ću dužnost gradskog stražara obavljati savjesno i odgovorno na dobrobit grada Požege i hrvatskog naroda. Prisežem da ću braniti suverenitet i teritorijalnu cjelovitost države Hrvatske te da ću savjesno i odgovorno izvršavati svoje zadaće i zapovijedi ... – samo je dio teksta prisega koji su danas izrekli članovi Gradske straže Požega.

Kako je rekao predsjednik povijesnog društva Požežani Marijan Pilon, Gradska straža Požega je paradna povijesna postrojba koja će imati paradnu ulogu na svečanostima i dočecima zvaničnika, a sa svojim elegantnim i živopisnim odorama i samom pojavom, zasigurno će uveličavati brojna događanja.

- Na zastavi Gradske straže nalazi se povijesnih grb gradskih stražara iz 1800.-e godine, a odjela gradskih stražara su replika izvorne uniforme tamno plave boje. Koristim ovu priliku da se zahvalim gradonačelniku Grada Požege Darku Puljašiću na svemu dobrome što je učinio za ovu postrojbu, kao i svima koji su pomogli da uspijemo ustrojiti postrojbu Gradska straža Požega. – poručio je predsjednik Pilon.

Kumom zastave imenovan je prvi gradonačelnik Požege Dragutin Štirmer, a na inicijativi pokretanja postrojbe zahvalio im se gradonačelnik Darko Puljašić koji je izvršio prijavak.

- Požegu će ti vi predstavljati svojom čašću i djelom i budite ponosni na naš grad i njegovu osam stoljeća dugu povijest. Nadam se da ćemo zajedno našim sugrađanima i svim gostima našega grada moći pokazati našu bogatu povijest i pozivati ih da uživaju ovdje s nama, da nam pomognu u postavljanju Požege na ono mjesto koje joj pripada u Hrvatskoj. Čestitam vam i nadam se da će te biti na čast svim Požežanima. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Po završetku prisege, članovi povijesnog društva i straže te ostali uzvanici, bili su gosti gradonačelnika u Gradskoj vijećnici Grada Požege.