Petak, 02 Ožujak 2018 08:22

Korizmena tribina: O djelovanju kršćana u europskoj politici govorio Davor Ivo Stier

Ovotjedna, druga po redu korizmena tribina što je već tradicionalno organizira Požeška biskupija, ugostila je zastupnika u Hrvatskom saboru Davora Ivu Stiera koji je govorio o djelovanju kršćana u europskoj politici. Kako je na početku rekao, u trenutku kada se u Europi puno raspravlja o problemima populizma, ksenofobije, radikalizma i drugih vrsta ekstremizma, on otvara temu koja se često prešućuje, o kojoj se nerado govori, a trebala bi biti središnji dio rasprave o budućnosti europske i zapadne demokracije, pa tako i Hrvatske.

Stier smatra da su vjera i religija osnovni i ključni čimbenici za razvoj i održavanje demokratskog društva i da bez njih demokracija slabi i degenerira. Prema njegovom mišljenju, današnja Europa nerado govori o ulozi kršćanstva u oblikovanju budućnosti demokratskih društava na starom kontinentu.

- Da li kršćanin ima danas u Europi, a onda i u današnjoj Hrvatskoj, neko mjesto? Mi se kršćani za to mjesto u javnom svijetu moramo izboriti što je važno ne samo za kršćane nego i za opstanak istinske demokracije. Uvjeren sam da je u društvu u kojemu je dijalog vrlina važno javno iskazati koje su vrijednosti za koje se mi kršćani zauzimamo, bez namjere da ih bilo kome silom namećemo, ali isto tako i bez straha od stereotipnih napada na ideje koje se temelje na kršćanskoj antropologiji, odnosno na kršćanskom pogledu na ljudsku osobu, obitelj i društvo. Takva zadaća nije jednostavna jer kršćanin u javnom prostoru, posebice u političkom životu, mora ostati vjeran svojim principima, ali isto tako mora učinkovito djelovati u pluralnom i kompleksnom društvu u kojem postoje zakoni koji nisu uvijek u skladu s prirodnim zakonima, pa onda niti s kršćanskim naukom. – poručio je Stier.

Stier je istaknuo da takav izazov za kršćane nije novi i ne odnosi se samo na današnje vrijeme nego se proteže kroz razna povijesna razdoblja. Podsjetio je na odnose prvih kršćana prema zakonima koji su dozvoljavali ropstvo te na sv. Pavla koji nije dizao revoluciju protiv zakona, što je rezultiralo time da su vanjske strukture ostale netaknute, ali se društvo promijenilo iznutra.