Srijeda, 28 Veljača 2018 20:13

Brda & doline za Dan Grada Požege

Bliži nam se 12. ožujka, Dan Grada Požege i Grgurevo, a što sve naše sugrađane očekuje ove godine predstavili su danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Darko Puljašić i Silvija Podoljak, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

- Brda i doline čine Požegu jedinstvenom, time se treba ponositi i to treba promovirati, ali i iskomercijalizirati. Moramo početi prodavati našu ponudu, surađivati s brojnim privatnim obrtnicima i udrugama, sa svima koji žele sudjelovati da ta turistička ponuda konačno počne doprinositi našem gradu u financijskom smislu. Dan Grada Požege je top događaj, moramo ga dobro prezentirati ostatku Hrvatske i privući što veći broj posjetitelja. Središnji događaj za naše sugrađane i goste održat će se 10.ožujka na našim požeškim brdima i nadamo se da je to jedan projekt koji će postati ključni dio zbivanja u našem gradu. Sudjelujte, dođite, ocijenite i nagradite trud koji je uložen u ovu veliku organizaciju. - poručio je gradonačelnik Darko Puljašić dodajući kako bi želio da program “Brda i doline” postane zaista prepoznatljiv brend u Hrvatskoj, ali i šire.

Program obilježavanja Dana Grada počinje već sutra, 1. ožujka koncertom Ane Ticl i Miroslava Majića, a nastavlja se plesnim vikendom kojega donosi ovogodišnji 17. po redu Požeški Plesokaz koji traje od 2. do 4. ožujka. 48. Dani Glazbene škole Požega traju od 5. do 11. ožujka, a svaka večer donosi novi koncert vrhunskih domaćih i gostujućih glazbenika. Dana 9. ožujka održat će se svečana prisega Gradske straže Požega, a u 18 sati Gradska knjižnica i čitaonica Požega u povodu Dana žena ugostit će popularnog pisca i kolumnistu Brunu Šimlešu.

Subota 10. ožujka, bit će u znaku povijesnih postrojbi koje nam i ove godine dolaze iz cijele Hrvatske, ali i šire.

- Događaj na koji želimo staviti naglasak svakako je proslava Dana Grada koju ćemo obilježiti 10. ožujka u subotu pod nazivom BIKE and HIKE Grgurevo na kojem se već nazire ono o čemu smo pričali početkom godine, a to je novi turistički brend Grada koji ćemo također ponosno predstaviti u mjesecu ožujku i nastaviti stvaranje novog vizuala grada kroz sljedeće manifestacije. - rekla je direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak.

Bike and Hike Grgurevo zajednički je projekt Grada Požege i Turističke zajednice te agencije Luks Bike Adventure. Program započinje u šetališnoj zoni Grgurevskim sajmom koji nam i ove godine prezentira stare zanate i rukotvorine. Na sajmu će nam se predstaviti udruge i obrti te poljoprivredna gospodarstva koja promoviraju domaće ručno rađene unikatne suvenire, proizvode od meda, bučina ulja, vina, likere, sokove i čajeve te heklani nakit i šokačke slavonske odjevne predmete. Povijesne postrojbe prošetat će mimohodom kroz glavne ulice grada od starog autobusnog kolodvora preko Trga 123. brigade pa sve do Trga sv. Terezije na kojem će se predstaviti posjetiteljima i gdje će gradonačelnik izvršiti svečanu smotru povijesnih postrojbi.

- Nakon druženja s povijesnim postrojbama u gradu i na Grgurevskom sajmu pozivamo vas na druženje i zabavu na Požešku goru gdje smo samo za vas pripremili tri vinogradarske kuće gdje ćemo vas ugostiti i gdje ćete imati prilike kušati neke domaće specijalitete. Na vama je da se prošećete do naših odredišta na Požeškoj gori blizu kapelice sv. Vida, nabavite svoju grgurevsku čašu po cijeni od 25 kuna i krenete u obilazak. – dodala je Podoljak.

Što vas čeka osim izvrsne kapljice, gastro ponude i malo šetnje po svježem zraku otkrit ćete već po dolasku na prvo odredište. Samo 3600 metara duga je osmišljena ruta obilaska triju vinogradarskih kuća, a osim pješice moći ćete ju proći i biciklom koji će se moći tom prigodom iznajmiti. Program počinje od 13 sati na sve tri lokacije.

Na sam Dan Grada 12. ožujka održat će se Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja zaslužnim građanima u 2017. godini.

Organizacijom „Požeških vinskih večeri“ Udruga „Stjepan Koydl“ priključila se ovogodišnjem obilježavanju Dana Grada pa će tako Požežani svakoga petka (2., 9., 16. i 23. ožujka) od 18 do 21 sat moći posjetiti Vinski podrum udruge i degustirati vina domaćih vinara. Zanimljiv program pripremila je i Udruga PožArt koja će u Ledari (iza dvorani Tomislav Pirc) svakog petka i subote do kraja mjeseca imati svoje noćne izložbe.

Organizirana su i brojna sportska događanja, od tradicionalnog Malonogometnog turnira Grada Požege do Međunarodnog judo turnira, a mjesec će biti ispunjen i brojnim koncertima, izložbama i kazališnim predstavama.