Subota, 20 Siječanj 2018 16:15

Specijaliteti Slavonije i Jadrana zamirišali Požegom i privukli brojne posjetitelje

Požegom se danas širio miris tradicionalnih slavonskih specijaliteta, morskih delicija i zaboravljenih jela. Ova bogata gastronomska ponuda dio je projekta „Zeleno-plavo" koji se već jedanaestu godinu za redom održava u Požegi, a uz pokoju kapljicu domaćeg vina obilježeno je i još jedno Vincelovo.

Manifestacija je započela prijemom u Gradskoj vijećnici, kojemu je domaćin bio gradonačelnik Darko Puljašić, sa svojim zamjenicima Marijem Pilonom i Ferdinandom Trohom. Sastanku je prisustvovao i Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, a razgovaralo se o obrazovanju u obrtničkim zanimanjima, značaju i mogućnostima poslovnog i interesnog povezivanja, novim znanjima i povećanju konkurentnosti te budućim planovima i projektima.

Početak programa u pješačkoj zoni obilježilo je simbolično paljenje vincelovske vatre.

-      -  Drago mi je da je plava brazda konačno prepoznala zelenu, da će grad Požega i Požeško-slavonska županija i na ovaj način nastaviti surađivati i pomagati našim obrtnicima, onima koji su najspremniji i koji zapošljavaju najveći broj djelatnika. Grad Požega će ovakve susrete i dalje podupirati. Pozivam vas da se družite, izmijenite kontakte i iskustva, budimo ozbiljni, konkretni i spremni za jednu bolju budućnost. – rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Nazočne je pozdravio i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec koji je manifestaciju i otvorio.

-        - Veseli me da sam ponovo u Požegi jer zaista ova dobra energija pokazuje da mi obrtnici, kada smo složni, možemo učiniti puno dobrih stvari. Upravo spoj plavog i zelenog nudi nam mogućnost suradnje, mogućnost zarade i u ekonomskom dijelu i to je ono što nas povezuje, to je ono što nam daje nadu da će nam sutra biti bolje. Mi obrtnici radimo, otvaramo radna mjesta i pokazujemo upravo ovakvim manifestacijama gdje stvaramo nova prijateljstva ali i nove poslove, pokazujemo da smo vrijedni članovi zajednice u kojoj živimo i u kojoj radimo. Ovo je jedna od rijetkih prilika gdje na kraju mogu reći – prijeđimo s riječi na jela! – poručio je Ranogajec.

Manifestacija se i ove godine održala u organizaciji Obrtničke komore Požeško-slavonske županije, Udruženja obrtnika Požega, Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, Turističke zajednice Grada Požege te HGK Županijske komore Požega i pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske obrtničke komora, Požeško-slavonske županije i Grada Požege. Ovogodišnja manifestacija okupila je više od 200 sudionika koji su svoje proizvode i tradicionalne specijalitete predstavili na 25 štandova, pet kućica i 15 stolova, a u Požegu su pristigli iz 14 županijskih obrtničkih komora i 26 udruženja obrtnika – iz Zagrebačke, Primorsko-goranske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanske, Istarske županije, Šibensko-kninske, Zadarske, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Varaždinske županije, Krapinsko-zagorske i Požeško-slavonske županije.