Srijeda, 13 Prosinac 2017 13:45

Učenici Gimnazije i Obrtničke škole obilježili sv. Luciju

Kao i svake godine, Gimnazija Požega obilježila je blagdan sv. Lucije. Pod organizatorskom palicom profesorice geografije Marine Farkaš, uz pomoć učenika izborne nastave geografije, vjernu pratnju školskog zbora pod vodstvom profesorice Andreje Sovčik, te uz potporu Obrtničke škole iz Požege, tvrtke Grbić d.o.o., Grada Požege, Gradskog muzeja i Gradskog kazališta bez čije potpore ovaj događaj ne bi bio moguć.

- Sve smo započeli kada se i u nas počeo širiti amerikanizirani običaj Halloween, a mi smo imali prekrasan stari običaj „babe Luce“, rezbarenja bundeva i stavljanja svijeća da se pobijedi tama koja je u prosincu sve duža. Ta potreba za svjetlošću pokazuje da smo bića svjetlosti. Ubrzo nam se pridružila tvrtka Grbić, koja se bavi uzgojem i preradom buće, sa svojim proizvodima i koja nam je pomogla da vratimo te svoje stare običaje. Pridružili su nam se učenici Obrtničke škole, ali i djelatnici i korisnici Doma za starije iz Velike, te nekoliko vanjskih suradnika. Kako je sveta Lucija zaštitnica slijepih, vida, ove godine naglasak smo stavili na oči i vid. - rekla je voditeljica projekta Marina Farkaš.

Učenici su uprizorili scensku izvedbu jedne od legendi o svetoj Luciji, zbor je otpjevao „Padaj s neba“ i „Zlatnih krila“, korisnici Doma iz Velike također su priredili scensku izvedbu, a likovna izložba radova na istu temu postavljena je u predvorju škole. Učenici su na nastavi rezbarili bundeve, ukrašavali ih, radili pojedinačne ukrase vezane uz svetu Luciju koje je danas stručna komisija ocijenila i podijelila nagrade najboljima.