Utorak, 12 Prosinac 2017 13:03

Potpisani ugovori o sufinanciranju za aglomeracije Požega i Pleternica

Gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić potpisao je danas ugovore “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Požega” i “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica” vrijedne 217,5 i 180 milijuna kuna. Riječ je o projektima koji će u sljedećih nekoliko godina donijeti značajna ulaganja u javnu vodoopskrbu i odvodnju na području Požeštine.

- Grad Požega kao najveći grad ima i najveći udio u svojoj aglomeraciji, partneri smo i gradu Pleternici, povezani smo jedni s drugima i nastavljamo suradnju. Čestitamo projektnim timovima i svima koji su sudjelovali u ovako velikom zadatku. Ova priča dugo traje, drago mi je da smo zajedno uspjeli to riješiti. Zahvalan sam resornom ministarstvu i svima koji su prepoznali značaj projekta i omogućili da Grad Požega s partnerima uspije zaključiti ovako veliki ugovor. Kvalitetu življenja, zaštite okoliša i dobrobiti koje će stići iz ovog projekta, zasigurno ćemo vidjeti u budućnosti, i mi i svi koji dolaze iza nas. – poruči je gradonačelnik Požege Darko Puljašić prilikom potpisivanja ugovora.

Projekt na području aglomeracije Požega obuhvaća rekonstrukciju magistralnog vodovoda Velika – Požega ukupne duljine 14,8 km, izgradnju i rekonstrukciju kanalizacijskih mreža u samom gradu Požegi ukupne duljine 11,3 km, izgradnju kanalizacijskih mreža za naselja Bankovci, Kunovci, Marindvor i Štitnjak u duljini od 7 km, izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda naselja Trenkovo i Trnovac u Općini Velika, te nadogradnju postojećeg centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Požege na lokaciji Vidovci na treći na treći stupanj pročišćavanja.

Kada govorimo o samom gradu Požegi, u sljedeće dvije godine planirana je rekonstrukcija i izgradnja kanalizacije u ulicama Stjepana Radića, Hrvatskih branitelja, Mlinskoj, Osječkoj, Ulici Kralja Krešimira, Zrinskoj ulici, Ulici Pavla Radića, Ulici Eugena Kvaternika, dijelu Sokolove i Jagodnjaka, te u Ulici Ante Starčevića.

- Što se tiče same Požege, ukupna vrijednost projekta iznosi 217,5 milijuna kuna od čega 124,5 milijuna kuna sufinancira Europska unija. Prema Ugovoru jednako dijele iznose Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 18,9 milijuna te Hrvatske vode 18,9 milijuna kuna, Grad Požega obvezu prihvaća u iznosu 7,8 milijuna kuna, Općina Velika 1,4 milijuna kuna, Općina Brestovac 230 tisuća kuna. – rekao je direktor Tekije Ante Kolić.

Uz gradonačelnika Požege i direktora Tekije d.o.o. Antu Kolića, svoje potpise na ugovore danas su stavili i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, te načelnici općina Jakšić, Brestovac i Velika.