Utorak, 05 Prosinac 2017 16:10

Otvorena nova zgrada Dječjih vrtića Požega

Novi požeški dječji vrtić, čija je gradnja započela početkom ove godine, danas je na radost brojnih mališana i njihovih roditelja napokon otvorio svoja vrata.Vrtić se prostire na tri tisuće četvornih metara, kapacitet mu je 200 djece, a ukupna investicija vrijedna je 15,2 milijuna kuna. Vrtić će zadovoljiti sve potrebe i standarde, imat će 5 vrtićkih i 5 jasličkih jedinica, od kojih svaka grupa može imati 20 do maksimalno 25 djece, a jaslička do 15-ero. Zgrada je prizemna, s prostorijama za upravu te gospodarskim dijelom s kuhinjom i blagovaonicom.

Organizirana briga o djeci predškolske dobi u Požegi započinje 7. studenoga 1949. godine, kada se otvara Dječji vrtić s upisanih tek 20-ak djece. 1. svibnja 1971., u sadašnjoj Vukovarskoj ulici, otvoren je novoizgrađeni objekt - Dječji vrtić Pod gradom, a 1. rujna 1972. započinju s radom i Dječje jaslice. Danas je u Dječje vrtiće Požega, vrtić Pod gradom i Cvjetnu livadu, upisano više od 400 djece s kojima svakodnevno radi stručni tim vrtića s vrsnim odgajateljima. Više o značaju ove ustanove prilikom svečanog otvorenja rekla je njezina ravnateljica Sanda Lukić.

- Radostan je danas dan i za sve one, a ima ih mnogo, koji surađuju s nama i koji s nama dijele isti cilj, a to je da djecu kvalitetno pripremimo za život i da im pružimo sretno djetinjstvo. Sigurna sam da je današnji dan radostan i za našeg gradonačelnika koji se istinski trudio da ovaj vrtić ima sve ono što treba imati vrtić 21. stoljeća. U ovom novom objektu na koji smo čekali 49 godina djeca i zaposleni će imati sve ono što iziskuje moderan odgoj i obrazovanje predškolske djece. Osim 10 soba dnevnog boravka koje zadovoljavaju zahtjeve pedagoškog standarda, u ovom vrtiću omogućeno je djeci da se razvijaju na svim poljima. U multifunkcionalnoj dvorani u kojoj se sada nalazimo djeca će moći razvijati svoje fizičke potencijale kao i kulturne potrebe kroz predstave, igrokaze i priredbe koje ćemo im omogućiti. Vrtić ima i modernu kuhinju, praonicu rublja, u svim sobama omogućen pristup internetu, a velika je pozornost stavljena i na sigurnost djece. Vanjski prostor opremljen igralima omogućit će djeci kvalitetan boravak na zraku. Ovaj prostor bit će sigurna sam poticaj i njihovim odgojiteljicama da kod djece, kako su i do sada činili potiču sve ono što će u konačnici imati skladan i uravnotežen razvoj djeteta te sigurno poticajno i sretno djetinjstvo – rekla je ravnateljica Lukić, izrazivši zahvalnost svima onima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, a najviše osnivaču, Gradu Požegi.

Gradonačelnik Darko Puljašić istaknuo je kako ima čast dovršiti vrtić koji je započeo njegov prethodnik te obećao da će politika stvoriti jednake uvjete za najmlađe kao u ostalim europskim zemljama.

- Imam posebno zadovoljstvo i čast otvoriti ovaj vrtić. Smatram da kao odgovorna vlast u ovom gradu moramo pružiti našim sugrađanima, posebice najmlađima i najvažnijima, pristojne uvjete za odrastanje. Dugo smo promišljali kako i gdje, ulagali i evo – možemo pričati o milijunima, milijuni su utrošeni, ali kvalitetno – 15,2 milijuna kuna najbolje uloženih u mom životu! Uloženi su u budućnost Požege, u budućnost Hrvatske, u budućnost mog grada i moje domovine. Vrtić i škola mjesta su od kojih se počinje, gdje možemo učiti kako postati bolji ljudi. Pobrinuli smo se da ovi uvjeti budu primjereni, da ovi mladi ljudi imaju kvalitetnu priliku za start u jednom zdravom i sigurnom okruženju. Malo je potrajalo, slažem se, bilo je i kritika. No, potrajalo je iz razloga da danas kada krene raditi vrtić bude na sigurnom mjestu, u zelenilu, skladno uklopljen u kvart. Jer, nadamo se kako će ovaj vrtić biti poticaj i da ovdje mladi ljudi, roditelji osnivaju svoje obitelji, grade kuće te žive ovdje, u Hrvatskoj. Nigdje nije ljepše, no u domovini, treba ju voljeti, ali i raditi. Nadam se da ćemo nastaviti proširivati vrtić, a mlade roditelje pozivam - dajte da nas bude što više! – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Vrtić i sve one koji će u njemu boraviti blagoslovio je požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević.

Današnjem svečanom otvorenju, uz izaslanika predsjednika Vlade RH gradonačelnika Darka Puljašića i njegove zamjenike, prisustvovali su pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Alojz Tomašević, predstavnici gradova i općina s područja Županije te voditelji ustanova s područja županije, gospodarstvenici, donatori te brojni drugi gosti i roditelji djece koja će pohađati novi vrtić.

Program otvorenja svojim su nastupom obogatili mališani dječjeg vrtića i Glazbena škola Požega, a za uređenje vrtića, uz vrijedne odgajateljice, pobrinuo se I dream tim.

Pogledajte fotogaleriju s otvorenja.