Petak, 24 Studeni 2017 09:40

Obilježen Dan OŠ Antuna Kanižlića

Predstavom i prigodnim programom u Gradskom kazalištu Požega sinoć je obilježen Dan škole Antuna Kanižlića, a to je ujedno i 240. obljetnica smrti Antuna Kanižlića. Tekst za predstavu su napisale i prilagodile sestra Slavka Vrbanić, vjeroučiteljica te Valentina Mirković i Slavica Jelić, učiteljice. Uz plesne koreografije Ilijane Lončar i Marine Mihelčić, u predstavi su nastupali učenici, a Kanižlića je glumio Mijo Radić.

- Obljetnica 240 godina od smrti isusovca, o. Antuna Kanižlića, koju njemu u spomen obilježavamo ove godine, nova je prigoda još intenzivnije osvijestiti njegov značaj i iskazati poštovanje ovom značajnom i posebnom Požežaninu. Bio je jedna od najvažnijih osoba svoga doba, ravnatelj požeške gimnazije, predsjednik i član požeškog konzistorija, kateheta, propovjednik, misionar, organizator i koordinator pastoralne, kulturne i obrazovne djelatnosti. Njegovo višegodišnje službovanje u rodnom kraju, koje je pridonijelo duhovnom, kulturnom i prosvjetnom napretku požeškoga kraja, zadužio je nas same i generacije koje odgajamo. - rekla je ravnateljica škole Marija Samardžija.

S nakanom da se spomen na njega ne zaboravi, učitelji i učenici Osnovne škole Antuna Kanižlića svake godine, a posebno u ovoj godini obljetnice njegove smrti, pripremaju niz zanimljivih nastavnih i izvannastavnih aktivnosti kako bi poučili svoje vršnjake i sugrađane o ovom značajnom Požežaninu, pridajući mu značaj koji zaslužuje.

Tekst: Slavonski.hr