Subota, 11 Studeni 2017 13:56

Okusi jeseni - Kestenijada, Bučijada i Martinje u požeškoj šetališnoj zoni

Jesen u Slavoniji je posebna, puna boja, mirisa i okusa, vrijeme kada sve obiluje raznim jesenskim događajima koji njeguju tradiciju i običaje ovog prekrasnog kraja. Njegujući tu tradiciju, u Požegi je i ove godine održana manifestacija „Okusi jeseni“, objedinivši sve jesenske priredbe – Kestenijadu, Bučijadu i Martinje.

Turistička zajednica Grada Požege na ovogodišnjoj manifestaciji okupila je različite domaće proizvođače, uz tradicionalno Martinje i Vinskog kardinala Vladu Bauera, jedinog vinskog kardinala u Hrvata, uz bogatu ponudu vrhunskih domaćih proizvoda i slastica od buče, meda, kestena, voća i povrća. Izlagači koji su u Požegu stigli iz cijele Slavonije posjetiteljima su ponudili razne domaće proizvode od čajeva, ulja, pekmeza, džemova, sokova, vina i meda pa sve do rukotvorina, zlatoveza, igračaka, ukrasa, aranžmana i slavonskih odjevnih predmeta. Na štandovima su se predstavili i pčelari iz cijele naše Županije koji su imali ocjenjivanje i selekciju meda, a ovom su prilikom dodijeljena priznanja najboljim primjercima.

Dobru zabavu uz pokoju kapljicu poželio je posjetiteljima požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je pozdravio okupljene, a krštenje mladog vina obavio je vinski kardinal Vlado Bauer uz vinskog kuma, doajena požeškog vinogradarstva Ivana Jurkovića.

U okviru proslave ovogodišnjeg gradskog Martinja, Gradski muzej Požega organizirao je prigodnu prodaju i prezentaciju pripreme dva zanimljiva jela - cerničkih ćupteta i gunjanskih gojtana koja nose zanimljive povijesno običajne priče stare Slavonije. Uz street food ćuptete i gojtane po pristojnim cijenama, upriličena je i besplatna degustacija zanimljivog i posebnog ženskog pića, majskog vina.

Pogledajte fotogaleriju.