Petak, 10 Studeni 2017 20:07

Predstavnici JVP Grada Požege, DVD Požega i HGSS stanice Požega razmijenili iskustva s talijanskim kolegama

U sklopu radnog posjeta pokrajini Trentino održanog ovoga tjedna delegacije Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege, Dobrovoljnog vatrogasnog društva i HGSS stanice Požega posjetile su Profesionalnu vatrogasnu postrojbu grada Trenta, DVD Pergine i Organizaciju zaduženu za alpsko spašavanje gdje su se upoznali s načinom rada, opremom i funkcioniranjem sustava civilne zaštite ovoga kraja.

Profesionalna vatrogasna postrojba Grada Trenta krovna je organizacija koja ima za cilj spašavanje života i očuvanje povijesne i umjetničke baštine. Dio je vatrogasne službe te službe civilne zaštite ove autonomne pokrajine, a rad joj je podijeljen na Ured za prevenciju požara te Operativne intervencije. Postrojba se nalazi pod ingerencijom pokrajinske vlade, a brine o suradnji s provincijskim odjelima civilne zaštite i volonterskim tijelima na području pokrajine Trentino. Regija danas broji 239 postrojbi dobrovoljnih vatrogasaca, među kojima i DVD Pergine, 13 okruga dobrovoljnih vatrogasaca, i jednu pokrajinsku federaciju dobrovoljnih vatrogasaca.

- DVD Pergine ima 76 operativnih vatrogasaca te slovi za najbolje društvo u provinciji. Posjetili smo i Profesionalnu vatrogasnu postrojbu Trento koja broji oko 150 vatrogasaca. Upoznali smo se s njihovim načinom djelovanja, provođenjem obuka te dijelom opreme koju koriste na intervencijama budući da pokrivaju cijelu pokrajinu. U Trentu postoji i vatrogasna škola gdje vidimo mogućnosti za usavršavanje naših djelatnika te se tome nadam jer smatram da nam njihovo znanje i iskustvo može značajno doprinijeti. – rekao je Juraj Radić, zamjenik zapovjednika JVP Grada Požege.

Organizacija za alpsko spašavanje operativni je odjel Civilne zaštite provincije Trento. Njihovo djelovanje uključuje operacije s visokim rizikom gdje u prosjeku ostvaraju oko 1.000 spašavanja na različitim sredinama kao što su snijeg, led, planinski putevi, vodotoci, špilje, šume i neprohodni tereni. Organizacija broji oko 700 visoko kvalificiranih djelatnika, s posebnim vještinama koji su na raspolaganju na području cijele pokrajine Trentino. Njihove 33 teritorijalne postaje podijeljene su u 7 administrativnih zona i 5 operativnih zona kako bi specijalizirano i obučeno osoblje s različitih postaja moglo intervenirati i djelovati istodobno.

Organizacija u svojim akcijama koristi pet spasilačkih helikoptera za koje kažu kako su izvrstan tehnički resurs za nepristupačna alpska područja. Upravo je mogućnost korištenja helikoptera radikalno promijenila pristup, a posebice rezultate spašavanja.

- Bila nam je čast i zadovoljstvo biti dio delegacije grada Požege koja je bila u posjetu pokrajini Trentino i gradu Trento. Tom smo prilikom posjetili Soccorso Alpino Trentino, odnosno tamošnju organizaciju zaduženu za alpsko spašavanje, te se upoznali s njihovim načinom rada, razmijenili znanja i iskustva među našim spasilačkim organizacijama, sve u smjeru unapređenja i razvoja naše djelatnosti. Ovom prilikom se zahvaljujemo Gradu Požegi i gradonačelniku što nam je ukazao povjerenje i omogućio nam da ovim susretom radimo na razvoju svojega djelovanja. – poručio je pročelnik HGSS stanice Požega Josip Kraker.