Petak, 10 Studeni 2017 08:11

Ove subote - "Okusi jeseni u Požegi" - Bučijada, Kestenijada i požeško Martinje

Ove subote u požeškoj šetališnoj zoni održat će se velika gastro manifestacija „Okusi jeseni u Požegi“, na kojoj će se nuditi vrući pečeni kesteni, slastice, od meda, vrhunska vinska kapljicu i drugi proizvodi domaćih proizvođača rukotvorina, suvenira i delicija. Na štandovima će se predstaviti pčelari iz cijele naše Županije koji su imali ocjenjivanje i selekciju meda te će se dodijeliti priznanja za najbolje primjerke. Bit će tu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom i prodajom domaćih lješnjaka, jabuka, čajeva, ljekovitih biljaka, aronije, lavande, zatim škole i školske zadruge sa svojim proizvodima, domaći vinari, udruge koje se bave izradom nakita, suvenira, drvenih igračaka i pletenih proizvoda i rukotvorina.

Program počinje u 11 sati svečanim otvorenjem i dodjelom nagrada medarima s 8. Županijskog ocjenjivanja meda, dok će u 11,30 sati vinski kardinal Vlado Bauer održat će tradicionalni ceremonijal krštenja mošta. Za dobru atmosferu pobrinut će se TS „Zlatna dolina“.

U okviru proslave ovogodišnjeg gradskog Martinja, Gradski muzej Požega organizira prigodnu prodaju i prezentaciju pripreme dva zanimljiva jela - cerničkih ćupteta i gunjanskih gojtana koja nose zanimljive povijesno običajne priče stare Slavonije. Uz street food ćuptete i gojtane po pristojnim cijenama, bit će upriličena i besplatnu degustaciju zanimljivog i posebnog ženskog pića, majskog vina od čudesne biljke lazarkinje koja diže iz mrtvih. Uz to, kustosice Gradskog muzeja besplatno će voditi grupe po izložbi "Bertuchovo slikovno carstvo", te stalnom postavu požeškog muzeja.