Subota, 04 Studeni 2017 09:54

Održan 2. Požeški gospodarski forum

U hotelu The Westin u Zagrebu jučer je održan gospodarski forum „Požega 2025.“ na kojem su brojni ekonomski stručnjaci kroz panele i predavanja govorili o temama održivog regionalnog razvoja te repozicioniranja i rebrandinga prostora Požeštine. Ovaj respektabilni skup organizirala je Udruga Požežana i prijatelja Požege „Vallis Aurea“.

Izlaganjem na temu „Poljoprivreda za 21. stoljeće“ Forum je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

- Na papiru izgleda dobro, imamo milijun hektara poljoprivrednog zemljišta, 165 tisuća OPG-ova, 105 tisuća onih koji primaju neku vrstu potpore, potpore iz godine u godinu su sve izdašnije. Međutim, kada dođemo na realno stanje vidimo da smo samodostatni u mandarinama i još dvije, tri kulture i tu staje cijela priča. Nikad nismo proizvodili manje nego sad čak ni u ratnim godinama, nismo pokriveni kada govorimo o segmentu izvoza i uvoza. Nikad više novca, nikad manje proizvodnje i poteškoća na tržištu. – poručio je Tolušić.

Profesor Anđelko Akrap s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu osvrnuo se na aktualni demografski trenutak i problem iseljavanja, dok je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca govorio o izazovima poduzetništva u Slavoniji. Među brojnim zanimljivim temama govorilo se i o pametnim gradovima koji u svakodnevnom radu koriste razvoj najnovijih tehnologija koje im pomažu u komunikaciji s ģrađanima, alternativnim načinima financiranja, poslovanju s bankama, primjenama ICT-a u destinacijskom marketingu i slično. U drugom dijelu održane su specijalizirane radionice i B2B networking na temu industrije i trgovine te turizma.

Forumu su prisustvovali ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Franjo Lucić, saborski zastupnik, Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić za svojim zamjenicima i suradnicima, predstavnici Turističke zajednice Grada Požege te druge značajne osobe iz gospodarskog, političkog i javnog života Požege.