Subota, 28 Listopad 2017 07:54

Promocija knjige generala Miljenka Crnjca: „Tada je trebalo imati petlju”

„Tada je trebalo imati petlju” naziv je knjige generala Miljenka Crnjca koja je sinoć, pred mnogobrojnom publikom, predstavljena u Požegi. Svečana promocija dio je programa Obilježavanja 26. obljetnice osnutka požeške 123. brigade u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata koja se danas nastavlja polaganjem vijenaca kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade u Požegi te misom za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 123. brigade koja će se služiti u crkvi sv. Lovre u 10 sati.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

- Poručio bih s ovog mjesta u ime svih Požežanki i Požežana – hvala vam što ste tada imali petlju, prvenstveno Vi generale koji ste stali na čelo ponosne, legendarne 123. brigade koja je puno toga napravila za nas, za Domovinski rat. Kao Požežanin, iznimno sam ponosan kada se priča o Domovinskom ratu jer Vi generale i svi vi branitelji, tada ste pokazali što znači biti Hrvat, što znači biti hrabar. Moji suradnici i ja se obvezujemo provoditi onaj san za koji ste se vi bacili na glavu bez zadrške i straha što će biti sutra. I ja ću se baciti na glavu pa premda poginuo u pokušaju da Hrvatska bude onakva kakvu ste je sanjali i kakvu ste zaslužili. - poručio je gradonačelnik Puljašić.
Najviše emocija izazvalo je pismo general pukovnika Miljenka Crnjca koje je pročitala njegova kćer Tena.

- Knjigu sam napisao jer smatram kako je potrebno ostaviti trag na dio onoga što smo proživljavali tijekom 1990. i 1991. godine u Požeškoj kotlini i da ista bude podsjetnik na naše poginule dragovoljce koji su svojom hrabrošću pridonijeli stvaranju temelja današnje Hrvatske. - napisao je general pukovnik Crnjac, pojašnjavajući pri tom i kako je došao do naslova knjige.

- A kako sam došao do naslova knjige? Kao prvo, trebalo je imati hrabrosti ilegalno nabavljati oružje usprkos napetoj situaciji koja je tada vladala u Hrvatskoj. Jedno je bilo biti u redovnom sastavu ili pričuvi, a drugo djelovati u ilegali. I zato je trebalo imati petlju. Drugi razlog je hrabrost koju smo mi Požežani kao i velika većina gradova kontinentalne Hrvatske imali da bi zauzeli kasarnu JNA. Kako nam je tada bilo i kakav rizik je postojao najbolje zna Željko Samardžija koji je obilazio minirana skladišta u kojima je bilo i gorivo. A možemo samo pretpostaviti koliko bi žrtava bilo da je tada došlo do detonacije. Treći razlog je što smo imali petlju krenuti u napad na borbena djelovanja samo mjesec i pol dana nakon formiranja 123 brigade. Uspjeh smo doživjeli zbog pravovremene organizacije i zbog toga što smo već u zimu 1990 godine krenuli u proizvodnju oružja. Ova knjiga će nas podsjetiti na ta ratna događanja, na te, po meni, dane ponosa i slave. Zato mislim da i građani i vojnici moraju znati o tim događajima s početka 90-tih i s kakvim smo se poteškoćama susretali. Napisao sam svoja sjećanja jer ljudski život prolazi, nestaje, ali naša i vaša djela ostat će vječna. - zaključio je general Crnjac.

Moderator predstavljanja bio je Tomislav Radonić, voditelj Arhiva u Požegi, a o knjizi su govorili urednik dr.sc. Natko Marinić Jerčić i recenzent brigadir Željko Samardžija. Promocija je imala i humanitarni karakter, jer će novac od kupljenih knjiga biti doniran Službi za dječje bolesti Opće županijske bolnice Požega.

Foto: Slavonski.hr