Četvrtak, 26 Listopad 2017 09:43

Mjesec hrvatske knjige - Izložba koja podsjeća na bogatu požešku povijest tiskarstva

U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica i čitaonica Požega prigodnom izložbom koju je pripremila viša knjižničarka Jasenka Bešlić, podsjetila je na bogatu požešku povijest tiskarstva izložbom vrijednih starih izdanja pod nazivom “Požeške tiskare 1862.- 1945.” Prva požeška tiskara osnovana je prije 155 godina, a ove godine je i 140. godišnjica smrti njenog osnivača Miroslava Kraljevića.

- Ovom izložbom Gradska knjižnica i čitaonica Požega u Mjesecu hrvatske knjige podsjeća na visoke obljetnice ali i na izniman život i rad Miroslava pl.Kraljevića, čije nas rodoljublje i filantropija nadahnjuju i danas, a djela obvezuju. - naglasila je autorica izložbe Jasenka Bešlić.

Kraljevićeva tiskara druga je u Slavoniji, a u njoj je tiskan prvi moderni hrvatski roman Miroslava Kraljevića, autora i vlasnika tiskare. “Ova tiskara imala je ogroman utjecaj na književno prosvjetiteljski rad u Požegi, ali i cijeloj Slavoniji. U njoj je tiskan i prvi zabavno-poučni časopis u Slavoniji “Slavonac”. Prva požeška tiskara mijenjala je kroz povijest vlasnike od Kraljevićevog sina Ladislava, grupe građana koji 1904 osnivaju Hrvatsku tiskaru i knjižaru u kojoj se tiska i poznata knjiga Julija Kempfa “Požega – zemljopisne bilješke iz okoline i prilozi za povijest slob. i kr. grada Požege i požeške županije” iz 1910. godine, do tiskara Aleksandra Tajkova, Dragutina Rališa i drugih.

- Ono što kao struka želimo postići je to da potaknemo da se nastavi obrada ostalih baštinskih knjižnica, kao što je knjižnica Franjevačkog samostana, profesorska knjižnica Gimnazije, knjižnica Gradskog muzeja, a Gradska knjižnica nastavlja svoju potragu za takvim knjigama. Mislim da će daljnjim traganjem tek izroniti još neka izdanja za koja sada ne znamo, a koja se moraju pronaći. Mi smo to dužni, a u tom trenutku ćemo biti spremni da izdamo jednu potpunu bibliografiju knjiga tiskanih u Požegi od 1862. do 1945. godine i da to sačuvamo. To nije povijest, to nije vraćanje u povijest, jer dodirujemo digitalizaciju, povezujemo budućnost, što je naša zadaća.-  zaključila je Jasenka Bešlić.

Izvor: Slavonski.hr