Utorak, 24 Listopad 2017 19:25

Održana početna konferencija u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“

U prostorijama Eko točke Jankovac danas je održana početna konferencija u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“. Riječ je o projektu vrijednom 90.090.587,54 kuna, uz 85% potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, kojim se planira izgraditi i opremiti Geo-info centar u Voćinu, prezentacijska dvorana i vanjske učionice i igraonice „Kuće Panonskog mora“ Centra za posjetitelje Velika, uspostavit Adrenalinski park Duboka za djecu i odrasle s dva poligona, nabaviti posjetiteljski vlak/turistički autobus koji će povezivati Geo-info centra Voćin s Rupnicom i ostalim lokalitetima, nabaviti 10 električnih i 10 brdskih bicikala i bicikala za iznajmljivanje. Također, u sklopu projekta odradit će se mnogobrojne edukacije i izgraditi županijska prometnica od Slatinskog Drenovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.

- Projekt je to koji će zasigurno promijeniti predodžbu o nerazvijenoj Slavoniji i koji će značajno poboljšati turističku infrastrukturu na području obje županije. Moram naglasiti kako je ovo iznimno važno okupljanje za naš park i drago mi je da se odvija upravo ovdje, u srcu Parka, na Jankovcu. Napokon imamo priliku za sinergijski razvoj, priliku da se direktno upoznaju ozbiljni investicijski planovi, financijski okviri, mogućnosti za izvore financiranja usklađeni s potrebama Parka, a ono što je najbitnije s potrebama lokalnog stanovništva. Svjesni smo ekonomskog trenutka i da se ustanove i jedinice lokalne samouprave moraju povezivati na pojedinim projektima te biti kreativni. - rekao je ravnatelj Parka prirode Alen Jurenac.

Današnjoj konferenciji uz ravnatelja Parka prirode Papuk Alena Jurenca, prisustvovali su zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, načelnik općine Velika Vlado Boban, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te mnogi drugi uvaženi gosti.