Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 07:10

Svetkovina sv. Terezije Avilske u požeškoj Katedrali

Na svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale, 15. listopada, svečano misno slavlje u stolnoj crkvi predvodio je biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s Marinom Srakićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom u miru, Đurom Gašparovićem, srijemskim biskupom, kanonicima požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra na čelu s prepoštom i katedralnim župnikom Ivicom Žuljevićem, svećenicima grada Požege, svećenicima Katedralnog dekanata i svećenicima djelatnim u središnjim biskupijskim ustanovama, predvođenima generalnim vikarom Josipom Krpeljevićem.

Slavlje je započelo procesijom s moćnikom sv. Terezije iz crkve sv. Lovre, u kojoj su među brojnim vjernicima sudjelovali učenici i nastavnici požeške Katoličke osnovne škole i požeške Katoličke gimnazije, kojoj je sv. Terezija zaštitnica, članovi požeških povijesnih postrojbi, predstavnici braniteljskih, građanskih i crkvenih udruga, predstavnici Hrvatske vojske i policije te vjernici u narodnim nošnjama.

Na početku misnog slavlja biskup Antun je podsjetio da je prije dvadeset godina sv. Ivan Pavao II. utemeljio Požešku biskupiju i požešku crkvu sv. Terezije uzdigao na dostojanstvo katedrale. U radosti slavlja sv. Terezije pozdravio je napose nadbiskupa Marina i biskupa Đuru, svećenike, đakone, redovnike i redovnice, aspirante i sve one koji su s raspoloženim srcem došli na ovu svečanost u čast svete Zaštitnice. Uputio je čestitku biskupijskim vjernicima prigodom svetkovine Zaštitnice njihove Katedrale, župljanima Župe sv. Terezije Avilske svetkovinu njihove župne Zaštitnice, a svim građanima grada Požege na čelu s nazočnim gradonačelnikom svetkovinu zaštitnice Grada. Pozvao je sudionike slavlja da se po primjeru i zagovoru sv. Terezije otvore Isusu Kristu kako bi i ovom prigodom iskusili snagu njegove pobjede nad smrću i postali zajedničarima vječnoga života kojeg je ona u svom mističnom zanosu već ovdje na zemlji bila dionicom.

Na svršetku misnog slavlja učenici požeške Katoličke gimnazije biskupu Antunu su čestitali dvadesetu obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije i njegova biskupskog ređenja te mu uručili cvijeće. Završavajući slavlje biskup je rekao da je ono bilo snažno jer je Isus Krist među nama snagom svoje ljubavi pobjednice nad smrću, a kojoj su svi nazočni pridružili svoju ljubav i žrtvu. Pozvao je vjernike da nakon mise obiđu oko glavnog oltara ispred kojeg je izložena relikvija sv. Terezije Avilske, komadić njezina smrtnog tijela koji nas podsjeća da je u ljudskoj nemoći pobijedila Božja ljubav. Zahvalio je nadbiskupu Marinu za sudjelovanje na ovom slavlju, a biskupu Đuri je unaprijed čestitao blagdan sv. Dimitrija, zaštitnika srijemske Katedrale i Biskupije te na sve nazočne zazvao Božji blagoslov.

Izvor: Požeška biskupija

Foto: Požega.eu