Subota, 14 Listopad 2017 19:42

Predstavljena knjiga o požeškoj Katedrali i zbornik radova o Ivi Dulčiću

O dvadesetoj obljetnici uzdignuća župne crkve sv. Terezije Avilske u Požegi na katedralno dostojanstvo požeški biskup msgr. Antun Škvorčević napisao je o tom sakralnom zdanju kratki kulturno-povijesni prikaz koji je u petak predstavljen javnosti. Tom prigodom predstavljen je i Zbornik radova s Kolokvija o Ivi Dulčiću, održanog u Požegi o stotoj obljetnici umjetnikova rođenja.

Knjigu o Katedrali sv. Terezije u Požegi predstavila je Mirjana Repanić-Braun, znanstvena savjetnica Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, dok je o knjizi „Ivo Dulčić – Zbornik radova s kolokvija u Požegi prigodom 100. obljetnice umjetnikova rođenja“ govorio Igor Zidić, povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist.

Biskup Škvorčević u svom je obraćanju podsjetio da je požeška crkva sv. Terezije Avilske postala katedralom prije dvadeset godina, a da o njoj još nije napisana stručna monografija. Spomenuo je kako je postojao plan da se to učiniti 2013. prigodom 250. obljetnice posvete crkve sv. Terezije Avilske, potom 2015. o 500. obljetnici rođenja njezine zaštitnice sv. Terezije, te ove godine prigodom 20. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i uzdignuća crkve na čast katedrale. No, po svemu sudeći, to će se ostvariti sljedeće godine.

- Smatrao sam da iz onoga što znam o Katedrali vrijedi napisati mali spis, a onda dopustiti da progovore fotografije i pružiti u ruke slikovnicu ponajprije našim vjernicima a onda i uzvanicima koji su nam dolazili za 3. biskupijski Euharistijski kongres, potom i svima onima koji dolaze u tu crkvu da bi u njoj otkrivali snagu arhitekture, ljepotu umjetnosti, ali najviše da bi u toj crkvi otkrivali one dimenzije kojima svatko od nas zna da pripada. Onda nas taj objekt uvodi zapravo u one onostrane stvarnosti za koje nam srce kaže da smo stvoreni. Tako da je ova knjižica pokušaj poslužiti ljudima, da ljudima oživi ono što je već prisutno, a možda zapretano. Na svoj način ta knjižica je i najava monografije koja će biti stručno napisana siguran sam sljedeće 2018. godine – kazao je biskup Škvorčević.

Predstavljanjem je moderirao Miroslav Paulić, profesor hrvatskog jezika i književnosti na Katoličkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Požegi, a program je s nekoliko skladbi obogatio Komorni sastav požeških gimnazijalaca pod ravnanjem Maria Večerića, katedralnog zborovođe i orguljaša.