Srijeda, 11 Listopad 2017 08:13

Bogat sadržaj očekuje nas u "Mjesecu hrvatske knjige"

Mjesec hrvatske knjige i ove će godine bogatim i raznolikim programom biti obilježen u požeškoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. Kao i svake godine, Noć knjige ima za cilj motivirati ljude da čitaju i proizvesti dodatne kulturne sadržaje, a požeška knjižnica, sa svojim djelatnicima, suradnicima i volonterima, iz godine u godinu proizvodi bogat sadržaj koji i mlade i stare vodi na mjesto poticanja čitalačke i informacijske pismenosti.

Program Dječjeg odjela sastoji se od radionice za najmlađe, čitateljski klubova, književnih susreta, a tijekom cijelog mjeseca provodi se nacionalni kviz za poticanje čitanja.

- Za najmlađe smo pripremili čitaonice koje se održavaju svakoga četvrtka u 17 sati tako da ćemo u Mjesecu knjige imati njih četiri. Zatim imamo čitateljske klubove za osnovnoškolce te ćemo 31. listopada u 17 sati imati program za čitatelje za starije osnovnoškolce, dok je 7. studenog predviđen susret za mlađe osnovnoškolce. – rekla je Snježana Poljak, djelatnica Dječjeg odjela.

Tijekom Mjeseca knjige održat će se tri književna susreta za djecu te dva za odrasle, a posebno je zanimljiva radionica „Učenje nije mučenje“ kojem se osnovnoškolce potiče na učenje tehnike lakšeg savladavanja školskog gradiva, planiranje i strategiju.

- Važno je spomenuti izložbu koja će biti otvorena 25. listopada u povodu dviju važnih obljetnica koje slavimo ove godine – 155. godina od prve požeške tiskare te 140. obljetnica smrti Miroslava Kraljevića. Tema izložbe bit će požeške tiskare od 1862. do 1945. godine i na toj će se izložbi moći vidjeti vrlo rijetki i značajni primjerci građe knjiga koje su tiskane u požeškim tiskarama u tom periodu. Osim toga, Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koju osmišljavaju i provode knjižničari te u okviru programa imamo stručno predavanje za knjižničare s područja naše županije na temu „Nove tehnologije u radu s djecom i mladima“. – dodala je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice.

Knjižnica je nastavila i s programom „Utorkom dokumentarno“ u suradnji s udrugom Restart iz Zagreba, kao dio međunarodnog projekta KineDok2017. koji će ove godine predstaviti 16 novih europskih dokumentaraca na 20 lokacija diljem zemlje. Tako će u Hrvatskoj autorskih i kreativnih dokumentaraca imati priliku posjetiti oko 150 projekcija te dobiti bolji uvid u europsku dokumentarnu produkciju.

- Gradska knjižnica partner je u projektu drugu godinu za redom te će prikazati deset dokumentarnih filmova u prostoru čitaonice. – rekla je Jelena Baketa, djelatnica Glazbenog odjela.

Sajam knjiga novina je u ovogodišnjem programu. Održat će se u tjednu od 16. do 21. listopada u haustoru knjižnice, a građanima će za kupnju biti ponuđena velika zbirka knjiga po povoljnim cijenama. Dođite u Gradsku knjižnicu, družite se, čitajte i uživajte u kulturnim sadržajima.

Foto: Slavonski.hr