Subota, 07 Listopad 2017 11:20

Mjesec borbe protiv raka dojke i Dan ružičaste i plave vrpce obilježeni javnozdravstvenom akcijom

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, raka koji je najčešći uzrok smrti kod žena i od kojeg u Hrvatskoj svake godine oboli njih više od dvije tisuće. Zavod za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije, u suradnji sa županijskom podružnicom Lige protiv raka i Klubom žena lječenih od raka dojke, organizirao je javnozdravstvenu akciju kojom su pozvali građane da se priključe u borbi protiv raka i obilježavanju Mjeseca borbe protiv raka dojke i Dana ružičaste i plave vrpce posvećenih ranom otkrivanju raka dojke i raka debelog crijeva.

- Svaka četvrta osoba u Požeško – slavonskoj županiji umire od raka i stoga se ovaj dan želimo sjetiti svih koji se liječe od raka i biti im potpora. No, rak danas više nije osuda na smrt, on je u najvećem broju slučaja izlječiva bolest, posebice ako je rano otkriven. Odazovite se stoga na preventivni pregled koji vam doista može spasiti život. - naglasila je voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević.

Podršku akciji dao je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

- Naši sugrađani prvenstveno moraju sami misliti na svoje zdravlje, a ovo je jedna u nizu akcija koje potiču i pomažu da shvatimo kako smo samo mi odgovorni za onaj prvi, najvažniji korak u toj brizi za zdravlje. Pozivam sve naše sugrađane da se jave na besplatne preglede i preventivne programe, jer preventiva glavu čuva. Svako ulaganje u prevenciju vraća se kroz zdrave sugrađane, kroz manji broj posjeta liječniku, te kroz kvalitetniji život u sretnijoj zajednici. I mi roditelji trebamo svoju djecu od najmlađih dana učiti zdravim navikama i prevenciji jer opasne bolesti, čuli smo, ako se na vrijeme otkriju imaju visok postotak izlječenja. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Više informacija o ovoj važnoj temi možete pronaći na internet stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i besplatnom telefonu 0800 85 86. Odazovite se!