Subota, 07 Listopad 2017 10:50

Predstavljena knjiga prof.dr.sc. Josipa Fajdića “Posebnosti Like: priroda, povijest, kultura, istaknute osobe”

„Posebnosti Like, priroda, povijest, kultura i istaknute osobe“ djelo je poznatog ličkog liječnika i intelektualca prof.dr.sc. Josipa Fajdića koje je sinoć prvi puta predstavljeno požeškoj javnosti. Kako sam autor kaže riječ je o cjelovitom štivu koje na konzistentan način ocrtava povijest, kulturu, religiju i brojne druge aspekte Like.

- Knjiga na znakovit način upotpunjuje sliku o Lici, a razbija negativnu percepciju i stereotip kao o kraju koji je zabačen i u kojemu su zime hladne i duge, gdje su rođeni Tesla i Starčević i tu počinje i završava cijela percepcija. Ova je knjiga zasigurno razbila stereotip o Lici. – rekao je prof.dr.sc. Josip Fajdić.

Knjiga je sastavljena od dva dijela. Prvi dio sadrži relevantne podatke iz svih navedenih sektora, dok su u drugom dijelu opisane biografije preko 300 najznačajnijih osoba Ličko-senjske županije i Gospićko-senjske biskupije. Prema povijesnim podacima iz 1886. godine, među osam županija spominje se i Ličko-krbavska koja se tada prostirala od Zrmanje sve do kapelskog zaleđa i Rakovice. U knjizi je dan poseban osvrt na prirodne resurse, jer je poznato da je Lika regija s najviše nacionalnih parkova, jedna od najbogatijih vodom, čistim zrakom, čistim tlom i ostalim predispozicijama za razvoj turizma i proizvodnju ekološki zdrave hrane.

Uz autora, o vrijednom izdanju govorili su prof.dr.sc. Željko Holjevac, recenzent, prof.dr.sc. Ante Bežen te dr.sc. Vesna Vlašić.