Četvrtak, 05 Listopad 2017 13:09

Uz Svjetski dan srca predstavljen Nacionalni program “Živjeti zdravo”

U prigodi obilježavanja Svjetskog dana srca danas je u požeškoj šetališnoj zoni održana javnozdravstvena akcija kojem se građane nastojalo upoznati s ozbiljnošću kardiovaskularnih bolesti te s Nacionalnom programom „Živjeti zdravo“. Akciju je organizirao Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, u partnerstvu s Požeško-slavonskom županijom, Gradom Požegom i Domom zdravlja, a svojim su je dolaskom podržali brojni građani.

Mali pomaci su bitni u promjenama životnih navika – pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, prestanak pušenja može umnogome pridonijeti unapređenju zdravlja srca. Zavod za javno zdravstvo, u suradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te ostalim partnerima organizira obilježavanje ovog dana javnozdravstvenom akcijom u kojoj našim sugrađanima omogućavamo da prekontroliraju krvni tlak, doznaju indeks tjelesne mase, te dobiju edukativne materijale i stručne savjete kako unaprijediti svoje zdravlje. – rekao je Mato Matijević, direktor Zavoda za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije.
Potporu projektu dao je i gradonačelnik Požege Darko Puljašić, donedavno ravnatelj Doma zdravlja Požeško – slavonske županije.

- Sedam godina sam bio ravnatelj Doma zdravlja i uvijek smo izvrsno surađivali sa Zavodom za javno zdravstvo. Ta suradnja će se nastaviti, a danas kao gradonačelnik svakako podržavam ovakve aktivnosti i nadam se kako će Požega biti grad zdravih ljudi koji paze na svoje zdravlje. Jer, ponajprije sami moramo brinuti o svome zdravlju kako bi zdravi i aktivni mogli uživati u blagodatima prirode i društva koje imamo u našem gradu. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Uz Svjetski dan srca, promoviran je i projekt „Živjeti zdravo“ koji je pokrenut još 2003. godine. S obzirom da su osim kroničnih nezaraznih bolesti javnozdravstveni prioriteti i mjere koje se provode u području zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja te spolnog i reproduktivnog zdravlja, Nacionalni program „Živjeti zdravo“ obuhvaća četiri prioritetna područja: pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost, mentalno zdravlje i spolno i reproduktivno zdravlje s ciljem promicanja zdravih stilova života, sveobuhvatnog pristupa unapređenju zdravlja stanovništva Republike Hrvatske te poboljšanja kvalitete života i demografske situacije u zemlji.

U Požeško-slavonskoj županiji uspostavljena je redovita aktivnost „Hodanjem do zdravlja“ - svake srijede s početkom u 18 sati kod spomenika Nikoli Tesli. Koordinatorica i voditeljica aktivnosti je gđa. Jelena Fuček iz udruge „Zdravi život“.

- Uz akciju organiziranog hodanja, planirano je dodatno obogatiti ponudu aktivnosti za sve stanovnike, a na prvom mjestu djecu i roditelje kroz komponentu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ – Volonteri u parku. U prethodno dogovorenim terminima, na Rekreaciji će se jednom tjedno organizirati zabavne aktivnosti za djecu (i roditelje) te će sadržaji biti potpuno besplatni za korisnike. Termini i aktivnosti uskoro će biti dostupni na web stranicama Grada Požege, Turističke zajednice Grada Požege i Zavoda za javno zdravstvo. - najavila je Jelena Fuček.

Foto: Soundset Požega