Utorak, 26 Rujan 2017 13:03

Obilježavanje 26. obljetnice prve vojne akcije u Kamenskoj

Obilježavajući 26. godišnjicu prve vojne akcije oko Kamenske i Mijača s ciljem oslobađanja Požeštine od agresora, jutros je tridesetak maratonaca iz Slavonskog Broda, Virovitice, Zagreba i Požege odalo počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomenika na Trgu 123. brigade. Početak je to njihove dionice koju će trčati u dužini od 24 km do Kamenske, gdje će se održati svečanost kod spomenika poginulima.

Na njihovom startu ispratili su ih predstavnici udruge HVIDR-a koja je prigodni maraton organizirala, župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Darko Puljašić i drugi.

Središnja svečanost održana je kod spomenika poginulim braniteljima u Kamenskoj, gdje su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obitelji i prijatelji poginulih, vojske, policije, državne uprave, Županije, Grada Požege, Općine Brestovac i drugih položili vijenci i zapalili svijeće. U ime grada Požege to su učinili gradonačelnik Darko Puljašić sa svojim zamjenicima Marijem Pilonom i Ferdinandom Trohom. Prigodni recital izveli su učenici OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca.

Na današnji dan 1991. godine Kamenska je bila poprište prve vojne akcije u Domovinskom ratu. Današnja svečanost održana je kod spomenika na kojem su ispisana imena poginulih - Ivica Zovko, Mihovil Vojnić, Dragan Mindum, Nikica Mandušić, Branko Terzić, a nešto kasnije Igor Zalar, Dragan Jajić, Marko Garić, Jozo Jelić i Marko Marić.