Utorak, 26 Rujan 2017 12:58

Požeški školarci obilježili Europski dan jezika

U povodu Europskog dana jezika OŠ Antuna Kanižlića nositelj je manifestacije koja se tijekom današnjeg dana održava u požeškoj šetališnoj zoni. Učenici i učitelji osnovnih i srednjih škola Požeško - slavonske županije pokazat će lokalnoj zajednici kroz pjesme, kvizove, ankete, filmove i razgovore s prolaznicima na različitim jezicima važnost učenja jezika, promicanja jezične raznolikosti te poticanje cjeloživotnog učenja. Jedan je to od načina da mladi proslave jezičnu raznolikost, nauče ponešto o multikulturalnosti, te shvate važnost učenja stranih jezika, kulture i različitih civilizacija.

Manifestaciju je svojom dolaskom podržao i gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić.

- Kroz godine sam proputovao dio zemalja svijeta i jezici su mi uvijek pomogli da se sporazumim, upoznam nove ljude, steknem nova znanja i iskustva. Jezik vam ne smije biti barijera nego mogućnost za upoznavanje cijele Europe i svijeta. Lokacija više nije problem, danas možete biti u Požegi i raditi za poslodavca u Americi i Africi. – poručio je mališanima gradonačelnik Puljašić.

Vijeće Europe proglasilo je Europski dan jezika koji se slavi 26. rujna svake godine. Opći ciljevi Europskog dana jezika su upozoriti javnost na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje, promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe, koje treba njegovati i sačuvati, poticati cjeloživotno učenja jezika u školi i izvan nje, bilo u svrhe školovanja, za profesionalne potrebe, za potrebe mobilnosti ili užitka i razmjene.