Nedjelja, 24 Rujan 2017 14:43

Kongresnim euharistijskim slavljem obilježena 20. obljetnica osnutka Požeške biskupije

U povodu 20. obljetnice osnutka Požeške biskupije danas je na Trgu sv. Terezije Avilske održano euharistijsko slavlje koje je predvodio kardinal Stanislaw Dzivisz iz Poljske, tajnik i najbliži suradnik utemeljitelja Biskupije pape Ivana Pavla II. Suslavitelji svete mise bili su biskupi, članovi Hrvatske biskupske konferencije, biskupi iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije te svećenici iz Požeške i drugih biskupija.

- Za dva dana navršit će se dvadeset godina kako je odlukom pape Ivana Pavla II. pod geslom Krist danas i uvijeke“ uspostavljena Požeška biskupija. Okupili ste se danas iz svih župa naše mjesne Crkve u Požegi da biste se Trećim biskupijskim euharistijskim kongresom pod geslom Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja!“ spomenuli toga događaja. Čitam vam na licima ono što ste u svojim vjerničkim srcima donijeli na ovo slavlje: Oduševljenost Isusom Kristom koji je za vas umro i pobijedio smrt, čiju ljubav slavite u svetoj misi i njome se u pričesti hranite da biste i vi s njime bili pobjednici u našim hrvatskim, slavonskim tugama, radostima i nadama. ,,Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja“! U toj nadi pozdravljam te Crkvo požeška, tvoje svećenike i đakone, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i bogoslove, djecu i mlade, obitelji i starije, napose siromašne i bolesne, sve koji u našim župama ispovijedaju ime Isusa Krista i u njemu izgrađuju svoju sadašnjost i budućnost. Svima vam čestitam dvadesetu obljetnicu uspostave Požeške biskupije! Ovo naše slavlje na svoj način nastavak je Euharistijskog kongresa koji je u Požegi prije 80. godina predvodio bl. Alojzije Stepinac, pokrenuvši euharistijsku duhovnost, ugrađenu u našu mladu mjesnu Crkvu. Hvala ti bl. Alojzije! – rekao je biskup Škvorčević u svom pozdravu na početku Euharistijskog kongresa.

U svojoj homiliji kardinal Stanislaw Dziwisz podsjetio na odluku pape Ivana Pavla II. o utemeljenju Požeške biskupije koja je zapisana u Apostolskoj konstituciji Praeclarum evangelizationis opus 5. srpnja 1997. godine. Kardinal Dziwisz naglasio je kako je Hrvatska oduvijek bila duboko prisutna u srcu Ivana Pavla II., osobito tijekom teških tisuću devetsto devedesetih godina prošloga stoljeća, kada se borila za mjesto koje joj pripada u obitelji suverenih država.

- Braćo i sestre, ovdje se na Trećem biskupijskom euharistijskom kongresu možemo i trebamo zapitati: koje mjesto u našem osobnom, obiteljskom i društvenom životu zauzima Euharistija? Živimo li doista s Euharistijom? Je li ona u središtu našega vjerskog i svakodnevnog života? Pomaže li nam u svakodnevnim životnim izborima? Pomaže li nam da izaberemo pošten posao i preuzmemo odgovornost? Osnažuje li naše bračne veze? Sjedinjuje li se naše obitelji i župe kako bi one postale zajednicama dobra i ljubavi, bratstva i služenja? Slušali smo danas riječi apostola Pavla: „Kruh koji lomimo – nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi; to svi smo dionici jednoga kruha! (1 Kor 10, 16-17). Taj Kruh, Živi Kruh, temelj je našega zajedništva. Taj Kruh gradi i ujedinjuje Crkvu, obuhvaćajući sve narode, kulture i jezike. Taj nam Kruh pomaže pobijediti podjele koje još postoje u Europi, kako ne bismo gradili nove zidove nego se strpljivo trudili nadilaziti sve granice, pokazujući tako našu gostoljubivost, i kako bismo pomogli svim progonjenima koji u nas traže utočište i kruh.

Na kongresnom slavlju sudjelovali su predstavnici svih razina vjernika iz svake župe Požeške biskupije, predvođeni svojim svećenicima. Ponajprije liturgijski službenici, ministranti, lektori i pjevači, potom članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, članovi Djela za duhovna zvanja, molitvenih zajednica, udruga i pokreta, obitelji s brojnom djecom, ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, učenici i djelatnici katoličkih škola, vjernici u građanskim udrugama, kulturno-umjetničkim društvima, hrvatskoj vojsci i policiji, vatrogasnim društvima i drugim javnim službama. Slavlju su nazočili i pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk, muftija dr. Aziza Hasanovića, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH, glavni Rabin u Republici Hrvatskoj g. Lucian Moša Prelević, te brojni uglednici iz društvenog i političkog života – dr. Mate Granić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, saborski zastupnici, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, izaslanik predsjednika Hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, župan te gradonačelnici predvođeni požeškim gradonačelnikom Darkom Puljašićem.

Pogledajte fotogaleriju.