Nedjelja, 24 Rujan 2017 11:27

Otvoren Treći euharistijski kongres u prigodi obilježavanja 20. obljetnice uspostave Požeške biskupije

Sinoć je ispred Crkve sv. Lovre otvoren III. Euharistijski kongres u prigodi obilježavanja 20. obljetnice uspostave Požeške biskupije. Na svečanosti otvorenja, uz mnoštvo mladih iz svih župa Požeške biskupije i drugih vjernika, bio je nazočan veliki broj kardinala, biskupa, svećenika, redovnika i redovnica.

Sve nazočne na početku slavlja pozdravio je požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević.

-Sada, 20 godina kasnije, pod geslom “Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja” održava se Treći euharistijski kongres, a predvoditelj zahvalnog slavlja je kardinal Stanislaw Dzivisz. Njegovu blizinu već smo osjetili prilikom pastoralnih putovanja pape Ivana Pavla II. kojega je kardinal redovito pratio, kao i prilikom zahvalnog biskupijskog hodočašća u Rim 1998. godine, biskupijskog hodočašća u Poljsku 2006. godine te posebno 2013.godine kada je kardinal darovao relikviju Ivana Pavla II. koja se sada nalazi u požeškoj Katedrali – rekao je biskup Škvorčević, uputivši zahvalu kardinalu Dziwiszu na dolasku u Požegu i svim prisutnim nadbiskupima i biskupima iz Hrvatske i drugih zemalja.

Nakon što su zazvonila zvona požeških župnih crkava, prema Katedrali sv.Terezije Avilske uputila se procesija koju su predvodili mladi. Vespere mladih bile su prigoda da im se obrati i kardinal Dziwisz.

-Tko je taj Isus? Dok stojimo pred Euharistijskim otajstvom nije nam dovoljno povijesno znanje o Kristu. Ovo nas Otajstvo tjera na razmišljanje: tko je za mene, za sve nas ovdje okupljene, Otkupitelj – postavio je pitanje kardinal i odmah odgovorio na njega: – Ovaj Isus kojega ovdje susrećemo, daje nam svoje Tijelo za hranu, predaje se za nas, polaže za nas svoj život. Otajstvo Euharistije jasno nam posvješćuje da nam Isus Krist ništa ne oduzima. On nam daje samoga sebe pod prilikom Kruha koji možemo jesti! U tom Kruhu ostaje među nama da bismo Mu mogli biti blizu! Zahvaljujući Njegovoj blizini, zahvaljujući Njegovoj božanskoj moći i ljubavi, možemo rasti i razvijati se u skladu s planom koji Dobri Bog ima za nas. To znači: graditi na stijeni – na stijeni koja je On sam. Svojim dolaskom ovdje gradiš svoj dom i svoju budućnost na stijeni koja je Isus Krist. On te neće iznevjeriti! – poručio je kardinal.

U nastavku današnjeg programa Euharistijskog kongresa u Dvorani sv.Terezije Avilske izveden je povijesno-scenski prikaz “Dvadeset ljeta plodne žetve” a održan je i glazbeno-duhovni program “Otvorite vrata Kristu”. Od ponoći u Katedrali počinje cjelonoćno euharistijsko klanjanje mladih.

Izvor: Požega.hr/Požega.eu