Subota, 23 Rujan 2017 15:24

U Gradskoj vijećnici održan svečani prijem u povodu Trećeg euharistijskog kongresa Požeške biskupije

U povodu 20. obljetnice osnutka Požeške biskupije i Trećeg euharistijskog kongresa koji se ovoga vikenda odvija u našem gradu,danas je požeškoj Gradskoj vijećnici održan svečani prijem i susret gradonačelnika Požege Darka Puljašića i izaslanika predsjednika Vlade RH i požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića s kardinalom Stanislawom Dziwiszem, požeškim biskupom msgr.dr. Antunom Škvorčevićem, te brojnim drugim biskupima iz zemlje i inozemstva.

Dobrodošlicu gostima na početku susreta poželio je gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić.

- Dobro došli u grad Požegu, administrativno središte Požeško-slavonske županije, grad koji je kroz svoju osam stoljeća dugu povijest bio i ostao vjersko, vojno, obrazovno, općekulturno i gospodarsko sjedište. Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti vas danas ovdje u Gradskoj vijećnici povodom Trećeg euharistijskog kongresa i 20. obljetnice osnutka Požeške biskupije. Duhovnost u Požegi ima svoju dugu tradiciju i dio je svakodnevnog života požeškog čovjeka. Od 1997 godine blagoslovljena je Požeškom biskupijom i ređenjem prvog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića. Upravo je naš biskup jednom prilikom spomenuo kako vjernost prijatelju, obitelji, vlastitoj savjesti i dostojanstvu donosi određenu čvrstinu i sigurnost postojanja, ali da vjernost Bogu daje životu pečat vječnosti. U Požegi, Požeškoj biskupiji ona se utiskuje u kulturu, u knjige i fasade, u vitraje požeških crkvi, u sve zaštitnike grada. Zahvalan sam i ponosan na sve što je Požeška biskupija na čelu s preuzvišenim ocem biskupom napravila posljednjih 20 godina za grad Požegu, njegove ljude, njihovu prošlost, sadašnjost i budućnost. -rekao je gradonačelnik Puljašić.

Kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji tajnik pape Ivana Pavla II., zahvalio je na srdačnom prijemu te podsjetio na veliku ljubav koju je prema Hrvatskoj gajio i papa Ivan Pavle II.

- Osobito mi je drago što sam mogao doći u Hrvatsku, u vašu lijepu zemlju. Stvoritelj vam je podario čudesna prirodna bogatstva, imate veličanstvenu povijest koja seže još u antičko doba, a posebno se divim vašoj kulturi, vašoj umjetnosti i uspjesima u raznim područjima života. Današnja Hrvatska zauzima mjesto koje joj pripada u obitelji europskih zemalja. Imao sam čast služiti papi Ivanu Pavlu II i pratio sam na njegovim mnogobrojnim inozemnim putovanjima, među kojima su bila i tri apostolska pohoda slobodnoj Hrvatskoj. Nikada neću zaboraviti srdačnu dobrodošlicu koju ste iskazivali Svetom ocu, a on je i u teškim vremenima za vašu zemlju bio ovdje s porukom mira i nade.- naglasio je kardinal Dziwisz te svoj govor završio riječima Ivana Pavla II “Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio”.

Kardinala Stanislawa Dziwisza pratio je biskup domaćin msgr. Antun Škvorčević, a pridružili su im se zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, španjolski biskup iz Almerije msgr. Adolfo Gonzales Montes, srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović, dekan Vojnog ordinarijata iz Berlina msgr. Joachim Simon te svećenici iz požeških župa i središnjih biskupijskih ustanova. U Gradskoj vijećnici primili su ih gradonačelnik Darko Puljašić u nazočnosti požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, saborskog zastupnika Franje Lucića te drugih gradonačelnika, načelnika općina i predstavnika političkog, vjerskog, gospodarskog i kulturnog života.

Program Trećeg euharistijskog kongresa nastavlja se večeras u 18,30 svečanim otvorenjem ispred Crkve sv. Lovre i pozdravom kardinala Stanislawa Dziwisza nakon čega će uslijediti procesija s mladima prema Katedrali sv. Terezije Avilske u kojoj će se održati molitva večernjih hvala. Povijesno-scenski prikaz “Dvadeset ljeta plodne žetve” - skazanje učenika Katoličke gimnazije i drugih mladih kroz glumu, pjesmu i ples održat će se na Trgu sv. Terezije Avilske od 20,30 sati.

Kongresno postajno euharistijsko slavlje u Požegi započinje u nedjelju u 10 sati na Trgu Sv. Terezije, predvodit će ga kardinal Stanislaw Dziwisz. Suslavitelji svete mise bit će biskupi, članovi Hrvatske biskupske konferencije, biskupi iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije te svećenici iz Požeške i drugih biskupija. Na kongresnom slavlju će sudjelovati predstavnici svih razina vjernika iz svake župe Požeške biskupije, predvođeni svojim svećenicima. Ponajprije liturgijski službenici, ministranti, lektori i pjevači, potom članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, članovi Djela za duhovna zvanja, molitvenih zajednica, udruga i pokreta, obitelji s brojnom djecom, ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, učenici i djelatnici katoličkih škola, vjernici u građanskim udrugama, kulturno-umjetničkim društvima, hrvatskoj vojsci i policiji, vatrogasnim društvima i drugim javnim službama.

Pogledajte fotogaleriju.