Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 12:06

26. obljetnica oslobođenja požeške vojarne

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade obilježena je 26. obljetnica oslobođenja požeške vojarne. Izaslanstvo Grada Požege predvodio je gradonačelnik Darko Puljašić, u čijoj pratnji su bili njegovi zamjenici Mario Pilon i Ferdinand Troha. Svečanosti su prisustvovali predstavnici udruga branitelja predvođeni Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Požeško-slavonske županije na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem, izaslanstva vojarne, policije, državne uprave i dr.

Sjećajući se 17. rujna 1991. godine u znak zahvale i sjećanja u Vojarni 123. brigade HV-a održana je prigodna svečanost uz postrojavanje pripadnika oružanih snaga.

- Tih rujanskih dana svakodnevno su izlazili kamioni puni naoružanja, streljiva, vojne opreme i sredstava koji su bili upućivani na teritorij zapadne Slavonije. Blokada vojarne počela je 13. rujna 1991. godine blokadom cestovne komunikacije oko vojarne te isključivanjem struje, vode i telefonskih komunikacija, dok su u širem području vojarne raspoređeni pripadnici ZNG-a i MUP-a. U akciji blokade vojarne sudjelovali su pripadnici 4. bojne 108. brigade ZNG-a, 63. Samostalnog bataljuna ZNG-a i pričuvnog sastava MUP-a, dok su u gradu bili raspoređeni pripadnici Narodne zaštite – rekao je pukovnik Mato Tomašević, zapovjednik požeške vojarne.

Nakon polaganja vijenaca euharistijsko slavlje u kapeli sv. Ivana Krstitelja vodio vojni kapelan vlč. Željko Volarić.