Nedjelja, 27 Kolovoz 2017 12:26

Požeški gradonačelnik primio predstavnike povijesnih postrojbi

Povijesna postrojba Trenkovi panduri u povodu obilježavanja 20. obljetnice osnutka udruge, 10. obljetnice samostalnog rada i 276. obljetnice osnutka Trenkove pandurske regimente, ovoga je vikenda domaćin brojnim povijesnim postrojbama iz Hrvatske i inozemstva. Svečano obilježavanje ovih visokih obljetnica započelo je sinoć u knjižnici Gimnazije stručnim predavanjem o temama vezanim uz povijest Trenkovih pandura koje su održali povjesničari s Hrvatskog instituta za povijest, dok je predstavnike povijesnih postrojbi danas u Gradskoj vijećnici primio gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić, u pratnji svojih zamjenika Maria Pilona i Ferdinanda Trohe.

- Drago mi je što ste svojim dolaskom uveličali jubilej naših Trenkovih pandura, drago mi je da se okupljate i surađujete sa zajedničkim ciljem očuvanja tradicije. Požega je srce Slavonije sa slavonskom širokom dušom i nadam se kako ćete to ovih dana doista osjetiti i osjećati se ugodno. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Zrinska garda iz Čakovca, Keglevićeva straža iz Kostela, Đurđevački graničari “Picoki” iz Đurđevca, Karlovačka građanska garda, Lička pukovnija iz Gospića, Varaždinska građanska garda, Varaždinski husari, Križevačka djevojačka straža, Hajdučka družina Mijat Tomić iz Tomislavgrada (BiH), predstavnici Saveza Europskih vojnih postrojbi, predvođeni počasnim predsjednikom saveza general-majorom Helmut A.J. Eberl, i članovi povijesne postrojbe austrijske mornarice iz Beča nazočit će smotri povijesnih postrojbi koja će se održati večeras u 19:15 sati, prije samoga otvorenja ovogodišnjeg Aurea Festa.

U deset godina rada Povijesna postrojba Trenkovi panduri bilježi 500 aktivnosti u zemlji i 22 aktivnosti izvan granica Republike Hrvatske. Izvan granica Hrvatske udruga je gostovala u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj,Francuskoj, Češkoj i Bosni i Hercegovini. Danas broji 15 aktivnih članova i tri počasna člana.

Foto: Grad Požega/Požega.eu