Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 12:31

"Požeška šetnja muzejskim ljetom" - od 21. lipnja do 24. kolovoza

„Požeška šetnja muzejskim ljetom“, izložbeni ciklus Gradskog muzeja Požega, ove će se godine predstaviti sa sedam različitih izložbi i to u periodu od 21. lipnja do 24. kolovoza, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Program su predstavili upravo sudionici ovog hvalevrijednog projekta što ga požeški muzej organizira četvrtu godinu za redom.

- Populariziranje vizualne, izlagačke i predstavljačke dimenzije „Požeške šetnje muzejskim ljetom“, zasigurno će potaknuti kvalitetu života u našem gradu. Jer ovoga ćemo ljeta spoznati kako je sklonost likovnosti nasljedna u obitelji, saznati da kultura govori sve jezike, osjetiti kako se kultura jedne zajednice ne gasi jer živi u ljudima. Doživjet ćemo koliko je važna nit koja povezuje likovnost i pjesništvo. I na kraju u djelima slikara, kipara i magistra likovne edukacije dobit ćemo odgovor na pitanje zašto je Zemlja jedino mjesto gdje možemo živjeti – rekla je na početku Lidija Španiček, kustosica Gradskog muzeja Požega.

Prva na redu je izložba Obitelji Bauer-Šnobl koja će biti otvorena 21. lipnja u 20 sati. Stjepan Šnobl bio je slikar i kazališni scenograf, a zahvaljujući suradnji njegove kćerke Vere Bauer, požeškog muzeja i Požeškog sportskog saveza, otkrivena je još jedna zanimljiva stranica požeške novije kulturne povijesti, značajna ne samo za muzej nego i za požeško kazalište. Uz djela Stjepana Šnobla i Vere Bauer, na izložbi će biti izložena i djela Sande Novaković, kćeri Vere Bauer, te Sare Debuljah, njezine unuke.

Dani Rusije u Gradskom muzeju počinju 3. srpnja, a kroz sedmodnevno događanje Hrvatsko – rusko društvo prijateljstva Požeško – slavonske županije upoznat će nas s kulturnom i prirodnom baštinom Rusije, djelima ruskog veza i dekoracije, jelima tradicionalne ruske kuhinje, nošnjama različitih regija i republika i dr. Prezentiranim sadržajima namjera je posjetiteljima kroz umjetnički izričaj približiti veličinu, bogatstvo, ljepotu i čar Rusije.

I ove će godine „Požešku šetnju muzejskim ljetom“ obogatiti dvije izložbe polaznika tečaja crtanja i slikanja akademske slikarice Anite Grbavac Jakobović.

- Požega je trebala jedan ovakav projekt kako bi okupila ljude željne kulture i novog znanja. Oslobođeni od stresa, ostavljajući sve brige ispred vrata ateliera, uz slikanje i druženje, u vrlo kratkom vremenu napravili su mnoštvo odličnih radova. – rekla je Grbavac Jakobović.
Tijekom 2015. godine, kao rezultat tečaja, formira se Udruga slikara Puls 90 koja će izlagati svoje radove od 11. do 17. srpnja, te novi polaznici tečaja od 4. do 11. kolovoza.

Požeški gradski muzej ovoga će ljeta ugostiti i KUD „Zavičajno društvo Rama“ iz Pleternice koji ove godine slavi 10 godina postojanja i djelovanja. Svojim radom ostavljaju neizbrisiv trag o prošlosti i sadašnjosti, a iza sebe ostavljaju priču o svakoj pjesmi, plesnom koraku, scenskoj izvedbi, običajima, nošnji i ljudima koji su dio uspješnog djelovanja KUD-a.

Udruga zavičajnih pisaca i slikara „Matko Peić“ u kratko vrijeme postojanja, predstavila se samostalno na brojnim nastupima i manifestacijama, a požešku će publiku novom izložbom počastiti od 27. srpnja. Osobni doživljaji svijeta oko sebe članova, slikara i pisaca, izraženi su kroz likovne tehnike ili riječju kroz stihove i prozu.

Posljednja u nizu izložbi je izložba Roberta Radmana. Umjetnik u katalogu izložbe piše kako njegov likovni govor vodi u svijet junaka, fantazije i polemike između realizma i nadrealizma. Svojim djelima u različitim likovnim medijima istražuje svoje snove, njihov smisao i likovni govor. Otvorenje izložbe je 17. kolovoza.