Ponedjeljak, 04 Travanj 2016 13:52

Očekuje nas bogat travanj u Gradskom kazalištu

U mjesecu travnju u Gradskom kazalištu Požega publika će vidjeti 18 predstava za djecu i odrasle, gostujućih i domaćih. U pripremi je i drugi po redu KaZlaDo, kazališni festival školskih dramskih skupina Požeško-slavonske županije koji će se održati 21. i 22. travnja 2016. godine te brojna druga kazališna zbivanja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Kazališni travanj počinje premijerom predstave “Grimm je za odrasle”. Predstava je prvijenac Kazališne amaterske družine, a premijerna izvedba na repertoaru je 8. travnja u 20,00 sati.

- Riječ je o nadaleko poznatim Grimmovim bajkama koje možda i nisu tako nevine kako je to predstavljeno u raznim slikovnicama za djecu. Pred nas su stavljeni prilagođeni prijevodi gdje su okrutnosti i ubojstva svedeni na minimum kako bi najmlađe uši mogle slušati te priče. Ovim projektom na komičan, surov i pomalo naivan način pokušali smo dočarati ono što je izbačeno, ublaženo ili uljepšano - pojasnio je voditelj KAD-a i redatelj predstave Dario Hak.

U predstavi sudjeluju Maja Smoljanović, Kornelija Marks, Lidija Lucić, Marina Polgar, Branislav Stojaković, Jasna Čmelar, Monika Kostić, Kazimir Semunović, Anabela Sulić, Alen Laura i Anita Ivičić.

U subotu, 9. travnja u kazalištu će se održati projekcija dokumentarnog filma “Sve je bio dobar san” redatelja Branka Ištvančića, a 11. i 12. travnja učenicima srednjih škola predstavit će se u koprodukcijskoj komediji “Ćup” kazališta iz Vinkovaca i Virovitice. Prava poslastica za kazališnu publiku dolazi u petak, 15. travnja. Na požeškoj sceni naći će se Karlovački pelivani Zorinog doma iz Karlovca s hit predstavom Karlstadt Kunst Cabaret.

- Na duhovit i zanimljiv način predstava dočarava kako su Karlovčani preživjeli sva politička previranja – od najezde Turaka, svjetskih ratova, Domovinskog rata te ulaska Hrvatske u EU. Smiješnu stranu karlovačke povijesti donosi redatelj Peđa Gvozdić i 12 glumaca od kojih neke zna i požeška publika dok su studirali na osječkoj Umjetničkoj akademiji i sudjelovali u nekoliko koprodukcija koje su rađene s akademijom - najavio je voditelji marketinga Kazimir Balog.

Vrijedno gostovanje dolazi i za najmlađe i to 19. i 20. travnja kada će djeca osnovnih škola i vrtićarci moći uživati u višestruko nagrađivanoj predstavi o odrastanju “Deveta ovčica” Kazališta “Branko Mihaljević” iz Osijeka. Drugi po redu kazališni susret dramskih skupina KaZlaDo održat će se 21. i 22. travnja.

- I ove godine potrudili smo se dovesti profesionalne glumce i redatelje kako kroz radionice pomogli u radu tih skupina. Tako će ove godine seminare i radionice glume održati Zijad Gračić, Tomislav Pavković, Tamara Kučinović i Marijana Matoković - najavio je Dario Hak.

Očekuje se kako će na susretu sudjelovati 18 predstava iz 12 osnovnih i srednjih škola. Travanj će zaključiti plesom i to 28. travnja kada će kazalište otvoriti svoja vrata Umjetničkoj organizaciji Plesne radionice Ilijane Lončar koja će na svoj način obilježiti Međunarodni dan plesa.

Izvor: Slavonski.hr