Petak, 01 Travanj 2016 21:20

Obilježeno 130 godina Poljoprivredno - prehrambene škole u Požegi

Poljoprivredno – prehrambena škola u Požegi obilježila je danas svoju 130 obljetnicu djelovanja. Kroz više od sto godina postojanja Poljoprivredna škola u Požegi promijenila je više naziva, proživljavala različite društvene ustroje i reforme školstva i u skladu s tim doživljavala je uspone i padove. Od osnutka škole 1885. godine pa sve do danas, ona je povezana s društvenim i kulturnim životom Požege. Poljoprivredno – prehrambena škola druga je po starosti požeška srednja škola i jedina koja u svojoj vlastitoj zgradi neprekidno djeluje i obrazuje učenike.

U prigodi proslave 130 obljetnice djelovanja škola je priredila brojne cjelodnevne aktivnosti kroz koje su prezentirali svoj rad i vještine. Proslava je završena Svečanom akademijom održanom u Gradskom kazalištu kojoj su uz vodstvo škole te njezine djelatnike i učenike, prisustvovali i Ferdinand Troha, zamjenik župana Požeško – slavonske županije, Vedran Neferović, gradonačelnik Grada Požege, sa svojim zamjenikom Darkom Puljašićem, te brojni predstavnici obrazovnih, kulturnih i drugih javnih institucija i udruga.

Poljoprivredno - prehrambena škola danas obrazuje 444 učenika u osam zanimanja, a učenici praktičnu nastavu iz poljoprivrednih zanimanja pohađaju na vlastitom školskom gospodarstvu.

- Danas, nakon 130 godina neprekidnog rada, s ponosom mogu reći da škola ima u posjedu 114 hektara oranica, 2,5 hektara voćnjaka, 3 hektara vinograda, vinski, pekarski i kuharski praktikum, veliki plastenik za uzgoj cvijeća, laboratorij za kemiju i analizu hrane te odnedavno mikrobiološki praktikum. Škola od 60.-ih godina obrazuje i prehrambena zanimanja koja se bave obradom i preradom hranom. Od 2015. godine radimo na projektu Centra kompetencija u poljoprivredi i prehrani. Želimo vratiti brigu o životinjama u školsko gospodarstvo kroz koncept farme muznih krava, farme svinja u intenzivnom i ekstenzivnom uzgoju jer to je preduvjet ekološke poljoprivrede, ali i način da proizvedene sirovine preradimo i stvorimo nove proizvode te tako učenicima približimo cjelokupni ciklus proizvodnje hrane – rekla je Marija Grgić, ravnateljica škole.

Ovu veliku obljetnicu profesorima i učenicima čestitao je i gradonačelnik Vedran Neferović.

- 130 godina je dugačak period pun turbulencija, društvenih zbivanja, različitih ekonomskih i gospodarskih prilika i sigurno da su i danas Poljoprivredno – prehrambena, kao i druge strukovne škole u Požegi, važne i da je važno kako će funkcionirati, kakav će kadar stvarati i na kojoj će razini biti kompetencije svih učenika koji iz nje izlaze. Mislim da danas trendovi koji se događaju izvan ove naše lokalne sredine uvelike utječu na sve što se događa kod nas, stoga uvjerujem da će škola u idućem periodu s ovakvim programom rada i razvoja biti spremna odgovoriti na vrijeme u kojem treba stvarati nove kadrove – poručio je gradonačelnik Neferović.

Foto: Slavonski.hr