Petak, 18 Ožujak 2016 21:51

Predstavljena knjiga „HUDA JAMA – strogo čuvana tajna“

Pod pokroviteljstvom Grada Požege, večeras je u dvorani Hrvatske gospodarske komore u Požegi održano predstavljanje knjige „HUDA JAMA – strogo čuvana tajna“, autora Romana Leljka, slovenskoga novinara, istraživača i publicista.

Uz autora knjige, koja je još jedno svjedočanstvo o stravičnim partizanskim zločinima s kraja Drugoga svjetskoga rata, govorio je i Zdravko Vladanović, glavni tajnik Hrvatskoga nacionalnoga etičkoga sudišta. „HUDA JAMA – strogo čuvana tajna“, govori o napuštenom rudniku u blizini istoimenog naselja u Sloveniji, u blizini Celja, u kojemu su se dogodili strašni zločini prije 71. godinu.

- Godine 1989. došao sam do saznanja o Barbarinom rovu Hude jame, kao najstrašnijem do sada istraženom zločinu jugokomunističkih vlasti, koje su od 25. svibnja do 6. lipnja 1945. godine sa slovenskih sabirnih centara i poljana doveli i na svirep način unutar rudnika, prema procjenama, smaknuli oko 3.000 osoba. Od toga je bilo oko 2.000 Hrvata, 700 Slovenaca i 300 do 400 pripadnika njemačke nacionalne manjine koja je živjela između Laškog i Celja. Egzekutori ovih zločina su uglavnom bili mladi slovenski partizani koji su tada imali od 16 do 22 godine – kazao je, među ostalim, Roman Leljak, autor knige te dodao:

- Da bi sakrili dokaze o masovnom smaknuću, tadašnje su vlasti na više mjesta zidali pregrade, a te su međuprostore ispunjavali kubicima raznog materijala. O prizorima unutar same Hude jame doznalo se tek 2009. godine kada su istraživači, probijajući se pregradu po pregradu, došli do prostora unutar jame gdje se nalazilo mnoštvo očuvanih odnosno mumificiranih tijela umrlih stravičnom smrću. Među žrtvama je bilo žena i djece, a posebno me je pogodila činjenica da je samo deset posto njih ubijeno vatrenim oružjem, dok su svi ostali stradali od gušenja.

Okupljene na predstavljanju knjige u Požegi, koje je potaknuo požeški liječnik, dr. Slavko Mustapić, pozdravio je i požeški gradonačelnik Vedran Neferović.