Srijeda, 16 Ožujak 2016 12:49

Princ Charles otvorio izložbu "Inkluzivni dizajn"

Tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, princ Charles sa suprugom Camillom otvorio je izložbu „Dizajn za inkluziju“ u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Riječ je o izložbi na kojoj su, između ostaloga, bili izloženi i predmeti koje su izradili članovi Udruge „MI“ u sklopu istoimenog projekta koji se provodi u partnerstvu s British Councilom.

Izložba zajedničkih inovacija, od procesa inkluzije do proizvoda, prikazuje rezultate dviju radionica održanih u Zagrebu i Osijeku pod pokroviteljstvom British Councila te rezultate radionice projekta Dizajn za inkluziju koju je u siječnju ove godine organizirao u Požegi British Council, uz financijsku podršku Europske unije. Radionice su se provodile pod kreativnim vodstvom Julie Cassim, predavačice na Kyoto Dizajn Labu Tehnološkoga instituta Kyoto. Uz timove profesionalnih dizajnera, na radionicama su sudjelovale osobama s invaliditetom te suradnici i volonteri na projektu, razvijajući seriju proizvoda i oslanjajući se pritom na bogato kulturno i povijesno nasljeđe grada Požege.

- British Council s ponosom predstavlja izložbu koja zorno dočarava uspjeh koji su postigla naša tri projekta. Korišten proces inkluzije vođen dizajnom, koji pomaže u promjeni organizacijama koje vode, zapošljavaju ili obrazuju društveno marginalizirane skupine. Riječ je o novim kreativnim vještinama i novom načinu poslovanja u ovim ekonomski teškim vremenima. Izložba prikazuje i slavi sedamdeset godina rada i partnerstva između Hrvatske i Ujedinjenoga Kraljevstva: ona je primjer izgradnje povjerenja između naroda, institucija i naših dviju zemalja – rekao je Conor Snowden, direktor British Councila Hrvatska.

Ispred Grada Požege svečanom otvorenju ove izložbe i susretu s Kraljevskom obitelji prisustvovali su Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za europske integracije i Dalibor Vranić, koordinator projekta „Dizajn za inkluziju“. Priliku da upoznaju princa Charlesa imali su i učenici i nastavnici Obrtničke škole, Gimnazije, Ekonomske škole te predstavnici tvrtke Spin Valis koji su također sudjelovali u projektu.