Utorak, 15 Ožujak 2016 08:59

Požežanin Đuka Pelcl završio 1400 kilometara dug Teh maraton

Pobjednički je završio nakon 40 dana 1.400 kilometara dug „Teh maraton“ od Iloka do Prevlake koje ga je prehodao Đuka Pelcl, član Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK). Cilj akcije je obilježiti 70-tu godišnjicu HZTK i ukazati na važnost tehničke kulture za razvoj pojedinca ali i šire društvene zajednice. Ova akcija početak je niza aktivnosti u sklopu kampanje Hrvatske zajednice tehničke kulture kojom se žele afirmirati tehnološko tehnička zanimanja pod nazivom „Teh kultura“.

- Posljednji kilometri bili su najteži, ali i najljepši. Brojni članovi zajednica tehničkih kultura dočekivali su me uživo i pratili na Facebooku, a posebno moji vjerni radio amateri CB-aši. Sretan sam što sam ovim pothvatom skrenuo pozornost na važnost obrazovanja mladih i stjecanja praktičnih vještina poput izrade robota, programiranja, orijentacije u prostoru, astronomije. Tko zna, možda će netko od njih izraditi pravog inteligentnog robota koji govori i hoda kao u filmu „Star Warsi“ koji se upravo snima ovdje pored nas u Dubrovniku - izjavio je Pelcl po završetku „Teh maratona“.

Đuka Pelcl, predsjednik Hrvatskog saveza CB radio klubova, članice Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) na putovanju započetom 4. veljače u Iloku, dugom 40-ak dana, dnevno je prelazio oko 45 kilometara, a svaki četvrti ili peti dan, odnosno nakon svakih 250 kilometara, priuštio si je jednodnevni odmor kako bi obnovio snagu za dolazak na cilj, točnije na Prevlake. „Teh maraton“ povezao je brojne Zajednice tehničke kulture, Muzej „Nikola Tesla“ u Zagrebu i rodno mjesto čuvenog znanstvenika u Smiljanu, zatim Nacionalan centar tehničke kulture u Kraljevici, Zvjezdano selo Mosor iznad Splita i mnoge druge lokacije.