Nedjelja, 13 Ožujak 2016 14:51

Sajmovi i smotra povijesnih postrojbi obilježili vikend

Povodom Dana Grada Požege i Grgureva, jučer je održan tradicionalni mimohod, a potom i smotra povijesnih postrojbi. Središnja svečanost postrojavanja održana je na Trgu Sv. Trojstva, a smotru postrojenih povijesnih postrojbi izvršio je gradonačelnik Vedran Neferović.

Na ovogodišnju smotru odazvalo se 17 postrojbi iz cijele Hrvatske i šire. Tako su se jučer u Požegi predstavile Ivanečka rudarska četa, Varaždinska građanska garda, Križevačka djevojačka straža, Keglevićeva straža iz Kostela, Hajdučka družina Mijata Tomića, Pertovska pištola iz Petrovskog, Gospićka garda – Vukovi, Karlovačka građanska garda, Svetonedeljska garda, Red vitezova Ružica grada iz Orahovice, Dubrovački trombunjeri, Šibenska gradska straža, Kumpanija Smokvica s Korčule, Bakarska gradska straža 1848., Rapski samostreličari, Frankopanska garda iz Ogulina te Hrvatski sokol iz Vinkovaca.

Osim povijesnih postrojbi, jučerašnje su prijepodne dodatno obogatila i dva sajma. U organizaciji TZ Grada Požege organiziran je Sajam starih zanata i rukotvorina izložbeno prodajnog karaktera na kojemu je prezentirani unikatni etno nakit, šokačke reklje, slavonske rukotvorine, unikatni suveniri, pleteni i drveni proizvodi te mnogi drugi ručni radovi, dok je tjednik Požeška kronika i ove godine pripremio Sajam antikviteta za sve ljubitelje antiknih uporabnih predmeta, umjetnina, knjiga, stripova i drugih stari predmeta. U organizaciji Grada Požege i Turističke zajednice građanima su u prigodi Grgureva dijeljenje „požeške“ kobasice i vino domaćih vinara.