Četvrtak, 10 Ožujak 2016 22:32

Otvorena izložba "Požeški sandžak - Osijek i šira okolica u osmanlijskom periodu

Ususret nadolazećem Danu grada, u požeškom Gradskom muzeju večeras je otvorena izložba pod nazivom „Požeški sandžak – Osijek i šira okolica u osmanlijskom periodu“. Izložba obuhvaća osmanski period kroz ratna zbivanja, ali i svakodnevni život i naslijeđe na području Osijeka i okolice. Najveći dio izložene građe pohranjen je u zbirkama Muzeja Slavonije i muzeja istočne Hrvatske, kao i nacionalnih kulturnih institucija.

- Ovo je prvo gostovanje naše izložbe i drago mi je da je to upravo u Požegi i što smo ovu izložbu proširili s jednim segmentom kojeg su kolegice i kolege iz požeškog muzeja dodale ovoj našoj izložbi – Požeški sandžak. Znamo da je Požega bila upravni centar ovog dijela Slavonije. Sama izložba koncipirana je iz dva dijela – 16 i 17. Stoljeće. Jedan dio predstavlja period osvajanja Slavonije od 1526. godine, dok drugi dio predstavlja period oslobađanja, sve tamo do mira 1699. godine. I to je nešto što prvi puta možemo vidjeti iz ovog dijela Hrvatske i uopće jedan pregled povijesti turskog osvajanja u našim krajevima prezentiran kroz arheološki i povijesni materijal. Pokušali smo napraviti mali, ali sveobuhvatni pregled ovog dugog povijesnog perioda koji je vrlo malo poznat što se tiče materijalnog dijela – rekao je Mladen Radić, autor izložbe.

Ambijentalnim prikazom jedne od brojnih kavana popularnih u 15. i 16. stoljeću gosti su mogli uživati u egzotičnim mirisima i okusima nargile, poznate turske naprave koju su Turci tijekom osvajačkih pohoda doveli i na naše prostore. Posjetiteljima je bila ponuđena turska kava s kockicama šećera, različite vrste rahatluka, poznate turske slastice, a neizostavna je bila tradicijska pjesma ovih prostora – sevdalinka, koju je pjevala mlada umjetnica Ružica Maurus.

Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati do 21. travnja.