Utorak, 19 Studeni 2013 22:34

OŠ A. Kanižlića - Dani sjećanja na Vukovar

Školski projekt „Dani sjećanja na Vukovar“ U OŠ Antuna Kanižlića danas je završen prigodnom tribinom u spomen na stradanje herojskog grada Vukovara. - U ovom projektu smo nastojali kroz Vukovar pojačati patriotizam i emancipirati borbu u Domovinskom ratu. - naglasila je Marija Samarđija, ravnateljica škole, zahvaljujući svima. Na realizaciji projekta, koji se provodi od početka studenog pod vodstvom Klaudije Gašpar, učiteljice povijesti, a uz potporu svih učitelja u školi. U ime Grada Požege Darko Puljašić pozdravio je sve sudionike tribine, izrazivši nadu da će ovaj projekt postati tradicija, jer su mnogi za slobodu dali svoje živote.

Domovinski rat u požeškom kraju - naziv je izlaganja što ga je održao general Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan. Dragovoljac i sudionik Domovinskog rata i prije nego što je on po događajima započeo, govorio je učenicima ne samo o povijesnim činjenicama, već i o svojim sjećanjima kako je rat započeo: - Upravo smo mi devedesetih godina znali da u Požegi ne postoji nitko drugi tko će riješiti naše probleme, da ne postoji nitko tko će nam pomoći izvan domovine, nego mi sami. Najvrednije što smo imali je život, a oko tri stotine mladih branitelja dali su svoj život za obranu domovine, preko tisuću je bilo ranjenih, danas invalida.-

O svojim sjećanjima iz Domovinskog rata govorio je Ivica Blažević, Vukovarac, dok je kulturološki osvrt na Domovinski rat s naglaskom na književnost Siniše Glavaševića, izložio prof. Mario Trupinić. U školskom hodniku postavljena je izložba učeničkih radova s porukama mira, ljubavi i zahvale. Jučer su u sklopu ovog projekta učenici zapalili svijeće u dvorištu škole, uz molitve koje su sami napisali.

Vezani sadržaji