Petak, 11 Listopad 2013 20:00

Dubravka Sokač Štimac i arheologija Požeške kotline

Povodom 70. rođendana muzejske savjetnice u miru Dubravke Sokač Štimac, koja je punih 40 godina uspješno istraživala mnogobrojne arheološke lokalitete našeg kraja, Povijesno društvo Požega organiziralo je okrugli stol. Zahvaljujući upravo ovoj neumornoj osobi i njenom dugogodišnjem stručnom radu, o arheologiji Požeške kotline i nije moguće govoriti, a da se ne govori o rezultatima njenog rada.

Zahvaljujući joj na svemu što je učinila, gradonačelnik Vedran Neferović je rekao: - Zaista sam presretan što u našem gradu imamo osobu koja je svojim dugogodišnjim radom doista pomogla da shvatimo sve ono što se na ovom prostoru u povijesti događalo. Fascinantno je s kojom energijom i ljubavlju prema svom pozivu je puno toga do sada napravila za Grad Požegu, za cijelu Požešku kotlinu. Mislim da ovakvi ljudi, koji daju svoj obol na tihi način, možda ostaju na marginama moramo ih se češće sjetiti i shvatiti koliki su trud i rad uložili da mi danas možemo tu baštinu i povijest ovog kraja uživati i koristiti, materijalizirati na razne načine. –

O radu Dubravke Sokač Štimac govorila je njena kolegica Kornelija Minichreiter, naglasivši kako nije lako biti prvi arheolog u malom muzeju, pogotovo svoj cijeli radni vijek sam stvarati arheološku sliku svog kraja i spašavati od uništenja vrijedne nalaze. O njenom životnom putu govorio je prof. Vinko Tadić, a na stručnom i humanom radu zahvalili su joj njena kolegica Jasenka Miškiv i Zlatko Uzelac, povjesničar umjetnosti i urbanist. Na okruglom stolu o arheologiji Požeške kotline govorili su još Viktorija Ciganović, dipl. arheolog, Vladimir Peter Goss, Marijana Matijević, mag. hist. i arhelolog i prof. dr. sc. Željko Tomičić.

Vezani sadržaji