Utorak, 19 Svibanj 2015 07:33

Uz Međunarodni dan muzeja - prošlost i sadašnjost zajedno

''Alilovci, život prije 3 700 godina'' – naziv je teme predavanja što ga je dr. sc. Janja Mavrović Mokos održala u Gradskoj knjižnici i čitaonici u prigodi Međunarodnog dana muzeja. Pod istim nazivom otvorena je i izložba u Gradskom muzeju, koji je za ovaj dan priredio šarolik program ne samo u svojoj „kući" već i na Starom gradu. U programu su sudjelovali mnogi koji na temu muzeja znaju i mogu prirediti zanimljiv program i s ovom ustanovom kreativno surađuju.

U suradnji sa Centrom za prapovijesna istraživanja središnja tema Međunarodnog dana muzeja su ''Alilovci, život prije 3 700 godina'' kroz predavanje i izložbu. Po prvi put predstavljeni rezultati istraživanja i pokretni nalazi iz razdoblja srednjega brončanog doba s ovog lokaliteta. Otkriven 2007. godine, kada je prilikom oranja pronađena skoro cijela keramička posuda. Prva istraživanja započela su 2009. godine, a do 2014. godine istraženo je 13 sondi i pronađeni tragovi naseljavanja iz vremena eneolitika, početka brončanog doba te srednjeg vijeka. – Lokalitet je značajan jer je pronađena izuzetno fina kvalitetna keramika koju možemo povezati kako ukrasom, tako i oblikom i s prostorom cijele srednje Europe, što je dokaz da Požeška kotlina i Alilovci u prapovijesno doba nikako nisu bili osamljeni i bili su dio jednog šireg konteksta razmjene i trgovine prestižnim dobrima. – rekla je dr. sc. Mokos. Važnost nalaza je objasnila rekavši: - Osim keramike važna su još dva nalaza, riječ je o Brotlaibidolu, malom glinenom predmetu koji je ukrašen ubodima, koji se zove idol u obliku kruha. Pronalažen je također na prostoru cijele srednje Europe, na lokalitetima koji su smješteni na prijevojima visokih planinski lanaca i ta naselja su mahom bila vrlo prosperitetna, vezala su se uz nekakvu metalnu produkciju ili je u njima nađena strana keramika. Riječ je bogatim naseljima. Drugi vrijedan nalaz je jantarna perla, najstariji pouzdano datiran nalaz jantara na prostoru cijele Hrvatske, a pogotovo kontinentalnog dijela. Jantar je prestižno dobro i dandanas i za njega se smatra da liječi od mnogih bolesti. On je još jedan od dokaza da je cijela Požeška kotlina bila u to vrijeme jedno od glavnih središta. –

Programom na Starom gradu Gradski muzej želio je podsjetiti da je u Požegi nekada davno na tom prostoru bio bogat društveni život, omiljeno šetalište Požežana. Na Međunarodni dan muzeja obnovljena je ova tradicija na inicijativu mladih KRUG-ovaca. Domagoj Krip, Igor Došlić, Dargan Matičević i Snježana Mekić Delić, članovi POŽarta su oslikali zid muralom, ispred kojeg su u prikazima oživotvoreni likovi Miroslava Kraljevića, Zlate Kolarić Kišur i drugih znamenitih starih Požežana, koje su izveli članovi Male škole Gradskog kazališta i učenika OŠ Antuna Kanižlića. Uz poziv „Volimo muzej" pozvani su svi koji imaju muzejske vrijednosti da ih predaju na čuvanje Muzeju i tako postanu članovi Kluba muzejskih prijatelja.

Počnimo priču s pivom - dio je programa kojim je zapravo završio program na Starom Gradu. U večernjim satima preselio je ispred Gradskog muzeja, gdje je otvorena izložba predmeta arheološkog nalazišta Alilovci Lipje. Muzej su oživjeli pokretom plesači Plesne radionice Ilijane Lončlar, a „Muzej u loncu", Udruga pivara i vinogradari ponudili su Požežanima svoje mirisne delicije. Na ovaj način Muzej je čuvajući povijesne vrijednosti potvrdio aktivni suživot sa suvremenošću.

Pogledajte fotogaleriju!